FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-07-06

2007-ben átalakul az erdészeti támogatási rendszer,
két új rendelet tervezet

2007-ben átalakul a magyar erdészeti támogatási rendszer - mondta az MTI-nek Benedek Fülöp, az agrártárca szakállamtitkára Országos Erdészeti Egyesület (OEE) kecskeméti június 22-23-i vándorgyűlése kapcsán.

Az új szisztéma igazodik az EU 2007-13. közötti költségvetési időszakában érvényesülő agrár- és vidékfejlesztési politikájához. A nemzeti támogatások szerepét nagyrészt átveszik a társfinanszírozott, EMVA támogatások. Ezen kívül csak néhány, az uniós keretek közé nem illeszthető, a magyar nemzeti sajátságokat tükröző céltámogatást finanszíroznak továbbra is nemzeti forrásokból.

2007. az erdészeti nemzeti támogatások szempontjából átmeneti időszak, mivel április 30-ig még működtethetőek voltak a nemzeti támogatások, május 1-től azonban már csak az EU Bizottság által jóváhagyott - notifikált - nemzeti támogatások hirdethetők meg. További lehetőség támogatások nemzeti forrásból kifizetésére a kisösszegű - úgynevezett "de minimis" - támogatási forma. E nemzeti hatáskörben engedélyezhető támogatás legfontosabb megkötése, hogy a kifizethető összeg bármely egymást követő 3 évben együttesen nem haladhatja meg a 200 ezer eurót (kb 50 M Ft-ot).

  • A 2007. évi nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások keretében a jóléti és parkerdők valamint az erdei vasutak illetve a magánerdőkben folyó gazdálkodás kap támogatását. (900 M Ft a forrás erre.)
  • A nemzeti forrásokból 2004-ig (EU csatlakozásig) megkezdett erdőtelepítések támogatási szerződései alapján az erdőtelepítések ápolásához, befejezéséhez 2007-ben mintegy 600 M Ft a támogatási keret.
  • A kijelölt erdőgazdálkodóknak és az erdészeti üzemtervek készítésének "de minimis", azaz a csekély összegű támogatási kerete 100 MFt.
  • Az erdők közjóléti célú védelmét és bővítését szolgáló feladatok ellátásának támogatására 216 millió forint forrás áll rendelkezésre (civil 1%-ékból), szintén "de minimis" konstrukcióban. (x)
  • Az erdőfelújítások idei támogatására ugyan a kötelezettségvállalás megtörtént, ez 1,5 milliárd forint, ám az állami erdőgazdaság igényeihez szükséges források még nem állnak rendelkezésre. (xx)

Ez év január 1-jétől az erdészeti hatóság is a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szervezetébe tartozik. Az erdészet azonban bizonyos fokig megőrizte területi  integritását, mivel korábbi szervezetének megfelelően a 19 megyei szervezetéből csak 10 foglalkozik erdészeti hatósági ügyekkel, illetve az erdészeti igazgatóságok az átszervezés után is megtartották szakmai önállóságukat az MgSzH szervezetén beül. Így az MgSzH központjában és a megyei szervezeteknél külön erdészeti igazgatóságok működnek. 

Lényegi és jelentős változás, hogy az idén telepítették el a 2 milliomodik hektár erdőt Magyarországon. Ezzel az ország erdősültsége 20,1%-ra emelkedett. 

 

Rendelettervezetek és azokra vélemények:

A (x) ügyre készített kisösszegű kifizetés típusú rendelet tervezetet július 5-én véleményezte a FAGOSZ, mely véleményünkhöz csatlakozott a MEGOSZ.

A (xx) ügyből a nem állami tulajdonú erdők 2007. évi erdőfelújításának támogatására készült rendelet tervezetet július 4-én véleményezte a MEGOSZ, mely véleményhez csatlakozott a FAGOSZ.

A (x) és (xx) ügyek rendelet tervezeteit és az azokra készült válaszokat is kérésre szívesen megküldjük az érdeklődőknek.

Az FVM honlapján látható MTI közlemény és a titkárság napi tevékenysége alapján: MM

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.