FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-06-29

Az európai fűrészipar egyenletesen jól fejlődik,
az Európai Fűrészipari Szövetség közgyűlése

Európai Fűrészipari Szövetség

Az EOS, az Európai Fűrészipari Szövetség (a CEI-Bois az Európai Faipari Szövetség ágazati tagja) 2007. június 15-én Stockholmban tartotta közgyűlését, melynek házigazdája a Skogsindustrierna, a Svéd Erdőipari Szövetség volt. Az ülés elnöke Hans-Michael Offner úr volt.

Az alábbi főbb megállapításokat tették.

 

Az európai fűrészipar számára 2006. igen pozitív fejlődést hozott és arra számítanak, hogy ez 2007-ben is folytatódik.

 

Fenyő fűrészáru

Tavaly folyamatosan nőtt a fenyő fűrészáru termelése az év során az EOS tagországokban. 2005-höz képest 3,4%-kal, 2000-hez pedig több mint 25%-kal, összesen 105,101 Mm3-re nőtt 2006-ban a fenyő fűrészáru kibocsátása.

A növekvő kibocsátás oka a bővülő fűrészipari kapacitás, amiben Németországnak különösen nagy szerepe volt. 2007-ben a 2007-08-ra előre látható további kapacitás bővülés hatásaként a termelési kibocsátás 5,4%-kal nő várhatóan. E növekedés legnagyobb szereplői: Svájc, Románia, Oroszország és Németország. A 2006. évi visszaesés után várhatóan Ausztriában is nőni fog a termelés 2007-ben. A kapacitásnövekedés hátulütője, hogy az alapanyag elérhetősége a következő évek kulcskérdése lesz. Egyes országokban, így Finnországban és Közép-Európa országaiban a növekvő árak és a szállítási problémák már hiányokhoz vezettek.

A 2005. évi alacsony fogyasztást követően a fenyő fűrészáru iránti kereslet 2006-ban ismét növekedésnek indult. 3,6%-os növekedéssel az EOS régióban a fogyasztás elérte a 69 Mm3-t. Majdnem minden EOS tagország pozitív fogyasztásváltozásról számolt be. Norvégia kivételével pedig ugyanezen országok azt becsülik, hogy 2007-ben ez a tendencia folytatódni fog, bár valamivel lassúbb 3,3%-os tempóban. A fogyasztásnövekedés élenjárói Románia és Németország lesznek.

 

Lobos fűrészáru

A lombos fűrészáru fogyasztás lassan nő, az elmúlt évek csökkenése után. 2006-ban a termelés 0,8%-kal kis növekedést mutatott, amivel 8,3 Mm3-t lehetett elérni. Bár a 2001. magas szintjétől a mostani messze elmarad, a trendek pozitívak.

E pozitív változás legfőbb motorjai Németország és Románia, de más lombosfa piacokat is a növekedés jellemzi. Oroszország lecsökkent termelése az EOS országok együttes termelését negatívan érintette 2006-ban.

2007-re az előrejelzések optimistábbak, 3%-os növekedésre számítanak az EOS országok. Majdnem minden ország e kedvező változásra számít, kivéve Belgiumot, Svájcot és Csehországot. A fenyőhöz hasonlóan a lombosfa esetében is a rönk források korlátozhatják a termelést a jövőben. Kína rönk vásárlási kapacitása, illetve az ennek megfelelő rönk export negatív hatással van az európai piacra.

Bár a 2000. elejei magas fogyasztástó még mindig messze elmaradunk, a fogyasztás 2006-ban majdnem állandó maradt 8,5 Mm3-körül az EOS tagországokban. A legtöbb ország növekedést jelentett, de Oroszország fogyasztási visszaesése a mindösszes növekedési százalékban az előzőekét ellensúlyozta.

A mérsékelt égövi lobos fűrészárunak a bútoripar, a parkettagyártás és az építőipar növekedéséhez erősen kötődő kereslete a jövőben kedvezőbbnek tűnhet a 2007-re várható 4,4%-os növekedéssel. E feléledésből a tölgy húzhatja a legnagyobb hasznot, hiszen Európában a lombosfa parketta körülbelül fele ebből a fafajból készül. A bükk esetében is mutatkoznak a javulás jelei a Közép-Kelet magas igényeinek köszönhetően.

 

Nyomás a faellátáson

Az ipar számára most a kulcskérdés az alapanyag ellátás. A helyzet régiónként eltérően erősen különböző. Miközben Közép-Európában a fenyő ellátás biztosítottnak látszik az enyhe tél és a januári viharok széldöntései következtében, addig az ellátás Finnországban és Észak-Svédországban erősen korlátozott. Ez a helyzet azonban gyorsan változhat néhány hónap alatt és nem zárhatók ki a hiányok.

A lombos szektort erősen befolyásolja az ázsiai országokba, mint Kína és Vietnám irányuló rönk export gyors növekedése különösen a bükk és a tölgy, de a nyár esetében is. Ez kétféle képen is érinti a fűrészeseket: megfosztja őket a szükséges alapanyagtól, valamint befolyásolja a vevőik versenyképességét is, mint például a parkettaiparét. Az EOS kezdeményezni fogja, hogy felhívja erre a problémára a politikusok figyelmét.

 

Szervezeti ügyek

Az EOS közgyűlésén szervezeti ügyekkel is foglalkozott. A szövetség irányítását erősebben az ipar igényeihez igazítják. Külön bizottságokat alakítanak például a fenyő fűrészáruhoz és a lombos fűrészáruhoz. Ezen túl 2008-tól az EOS átveszi az eredetileg Ausztria, Franciaország, Németország és Svédország által indított közös akció, a European Wood Initiative (Európai Fa Kezdeményezés) irányítását, melynek fő célja az európai fa promóciója az ázsiai piacokon.

H.M. Offner már három cikluson át volt elnöke az OES-nek, amely tisztben most Alfred Jechart követi őt. Alfred Jechart a Mayr-Melnhof Holz osztrák cég ügyvezető igazgatója. Offnert a tagság az EOS tiszteletbeli elnökévé választotta és e tisztében továbbra is ő képviseli a CEI-Bois-nál (Eur.Faip.Szöv.) a fűrészipart. Az elnökség további változásai az EOS honlapjáról megismerhetőek.

 

A következő közgyűlés 2007. október 10-én lesz Genfben, ami előtt tartják ugyanott 8-9-én a Nemzetközi Fenyő Konferenciát. (FATÁJ 2007-06-27) A 2. Európai Lombosfa konferencia november 8-9-én lesz Stockholmban. (FATÁJ 2007-06-20) Az EOS 2008-ban lesz 50 éves, amit Berlinben, Németországban ünnepelnek majd.

 

Az EOS titkárságát 2007. július 1-vel Brüsszelbe költözteti. (Eddig Bernben volt évtizedeken át.)

További tájékoztatást kaphat közvetlenül az EOS-től, mely szervezetről sok mindent megtudhat a szövetség honlapjáról, e cikk elején az emblémára kattintva.

 

Fordította, összefoglalta: MM

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.