FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-06-21

Jó kezekben a magyarországi erdők,
az ÁVP Zrt. erdőgazdaságainak bemutatása

ÁPV Zrt., Erdészeti és Agrárgazdasági Portfoliókezelő Igazgatóság

2007. június 21-én sajtótájékoztatót tartott az ÁPV Zrt. a 19 erdőgazdaságának eredményeiről a hazai erdők kezeléséről az Erdészeti Információs Központban. Koleszár István, az ÁPV Zrt. Erdészeti és Agrárgazdasági Portfoliókezelő Igazgatóság ügyvezető igazgatója beszámolt az erdőgazdaságok eredményeiről.

 

Magyarország területének 20%-a erdő, s ennek több mint fele: 1,2 M ha állami tulajdonban lévő nemzeti kincs.

Az idén most először léptek a nyilvánosság elé közösen az állami erdészeti társaságok és tulajdonosuk az ÁPV Zrt., azzal a szándékkal, hogy számot adjanak a kezelésükben lévő erdőkről, hogy mindenki részletesen megismerhesse tevékenységüket, és mindenki láthassa: náluk jó kezekben vannak a hazai erdők.

Hazánk erdőterülete az elmúlt 80 évben 1 millió hektárral, 500 ezer futballpályányi területtel nőtt, és folyamatosan nő továbbra is. Az erdész szakemberek irányításával megvalósult nagyarányú erdőtelepítések, és fásítások eredményeként az 1921-ben még alig több mint 1 millió hektár erdőterületünk ma már meghaladja a 2 millió hektárt. Nemcsak európai viszonylatban, de a világon is egyedülálló ez a változás. Mindez a tradicionális, a fenntartható, tartamos erdőgazdálkodás mellett elkötelezett erdőkezelő szakembereknek, erdészeknek, erdőmérnököknek köszönhető.

A jól teljesítő erdészeti társaságok 2006-ban 61,1 Md Ft nettó árbevételt, 1,4 Md Ft üzemi eredményt és 1,8 Md Ft adózás előtti eredményt értek el, minden erdészeti társaság eredményesen gazdálkodott. A saját tőke arányos jövedelmezőség mértéke a bázis időszaki 1,8 %-ról 2006-ban 3,2 %-ra nőtt.

Az erdészeti társaságok mindegyike önálló piaci szereplő. Az ÁPV Zrt-hez tartozó 19 társaság hagyományosan nagyüzem és 14 év óta rt-ként működik. 970 ezer ha, több mint 1.000 Md Ft értékű állami erdőt kezelnek, 57 Md Ft saját vagyonnal.

A kezelt erdőterület közel 40%-án különleges természetvédelmi szolgáltatásokat végeznek, valamint rendszeres közjóléti feladatokat látnak el a köz javára, mint például az erdei iskolák, erdei vasutak, pihenőparkok, sétautak, kilátók és berendezések üzemeltetése. E tevékenység mögött bevétel alig van, a költségek pedig jelentősek. A közjóléti, a közhasznú feladatok ellátására külön ellentételezés nélkül 2006-ban mintegy 2,4 Md Ft-ot fordítottak. Mindezt a társaságok úgy biztosítják, hogy közben az erdővagyon tartamos kezelése, védelme, gyarapítása és fenntartható fejlődése, valamint az erdő biológiai egyensúlyának fenntartása mindenképpen megvalósuljon. Az ilyen sokrétű, különleges, a köz javára végzett - az üzleti alapú vállalkozáson túli - feladatok elvégzéséhez szükséges, hogy a cégcsoport pénzügyileg tartósan stabilan és jövedelmezően működjön.

Az ÁPV Zrt. a tulajdonosi elvárások teljesítése érdekében az elvégzendő feladatok közhasznúsága miatt évek óta és a most lezárt év után sem vont el osztalékot, azt visszahagyja az erdővagyon-kezelési feladatok színvonalasabb végzésére. Ezzel együtt a társaságok 2006. évi költségvetési befizetései 4,2 Md Ft-tal haladták meg a költségvetési támogatások összegét.

Az elmúlt évben az erdészeti társaságok közel 6.000 főnek adtak közvetlenül munkát, ugyanakkor 10 ezer vállalkozásnak és így végül is 40 ezer családnak biztosítottak közvetve megélhetést.

Hamarosan (nyár végére) a hazai erdészeti társaságok közös kezdeményezésként a www.erdő.hu honlap létrehozásával kívánják folyamatosan tájékoztatni a nagyközönséget. A folyamatosan megújuló, friss tartalommal jelentkező honlapon bárki nyomon követheti majd hazánk erdeinek alakulását, megismerkedhet a felelősségteljes erdőgazdálkodással, és megtapasztalhatja, hogy "jó kezekben vannak a hazai erdők".

Tájékoztatóját Koleszár István a kiemelt számok és gondolatok vetített bemutatásával fűszerezte.

A bemutatóból külön említést érdemelaz állami erdészeti irányítás jelenlegi szervezete, amely az állami vagyonról szóló új törvény alapján hamarosan jelentősen átalakul. Ezért az alábbiakban - bár még külön soron - a többiekkel együtt érdemes a ma még úgynevezett HM erdőgazdaságok emblémáit is felsorolni. (Az alábbi emblémák kapcsolóiról elérhetőek a cégek kapcsolati adatai)

 

 

 

 

 

Állami Erdők Magyarországon 2006.

Erre a sajtótájékoztatóra készült el (160 ezer példányban!) az Állami erdők Magyarországon című, napilap méretű, végig színes 16 oldalas igényes kivitelű kiadvány (pdf, 1,3 MB), melyben a hazai erdőgazdákodásról, az erdészeti oktatásról, a természetvédelmi szolgáltatásokról, az erdők munkahelyteremtő lehetőségeiről, a cégek pénzügyi és egyéb mutatóiról, az erdei kirándulási lehetőségekről és sok egyébről van szó.

A kiadvány a nagyközönséghez különböző rendezvényeken, napilapba befűzve és egyéb utakon jut el, illetve a fenti kapcsolóról itt is megtekintheti.

 

Ezt követően Ormos Balázs, az OEE főtitkára bemutatta az "Erdészeti erdei iskolák Magyarországon" című hiánypótló könyvet.

 

 

A 10 ezer példányban készült kis könyv 30 erdészeti erdei iskolát mutat be, mindegyiket kapcsolati adataival és programkínálatával. Az OEE Erdészeti Erdei Iskola Szakosztály titkára, Szabó Lajos erdőmérnök tanár az őszót ezzel zárja: Nagyon szeretnénk, ha Magyarországon mihamarabb megvalósulna, hogy minden gyerek megfelelő keretek között, rendszeresen kijutna az erdőbe és ott a testi, lelki felüdülés mellett környezettudatos szemléletet is kapna. Ez közös jövőnk garanciája.

A kiadványban szereplő 30 erdészeti erdei iskola bemutatását ugyanakkor az OEE honlapján is meg lehet találni. A kiadvány iránt érdeklődők keressék az OEE titkárságát.

MM

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.