FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-06-19

Emléktábla Bakkay József, Kecskemét erdőmestere részére

Már csak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hozzájárulásán múlik, hogy lesz-e emléktábla Kecskeméten a Városháza díszudvarán. A közgyűlés támogatta a Városrendezési Bizottság javaslatát, hogy egy 60x80 centiméteres mészkőtáblát helyezzenek el az épület belső udvarán Bakkay József emlékére, aki 1913-tól 18 éven keresztül volt Kecskemét erdőmestere.

Az emléktábla elhelyezését a KEFAG Zrt. (mint költségviselő is) valamint az OEE kezdeményezte. Az emléktáblát várhatóan június 23-án szombaton helyezik el. Falu György, a Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság elmondta: szeretnék, ha a jövőben a városért egykoron magas szakmai színvonalon tevékenykedő szakemberek emlékhelyévé válna a Városháza díszudvara.

kecskemetitv.hu 06.06.

 

Kecskemét egykori legjobb szakembereinek lehetne méltó emlékhelye a jövőben a városháza díszudvara. Elsőként Bakkay József emléktábláját helyezik ott el, június 23-án, az OEE 138. Vándorgyűlésének alkalmából. A találkozóra mintegy nyolcszáz hazai és külföldi vendég érkezik. A KEFAG Zrt. vezérigazgatójától - egyben az OEE Helyi Csoportjának elnöke - érkezett a kérés az önkormányzathoz: a vándorgyűlés programjaként, a városháza falán szeretnék elhelyezni az emléktáblát. A város képviselő-testülete támogatta a kérést, mégpedig úgy, hogy a táblát a városháza díszudvarán helyezzék el. azzal, hogy a díszudvar a jövőben legyen emlékhely. Ide kerülnének majd azon kecskeméti szakemberek emléktáblái, akik munkájukkal hozzájárultak a város szépítéséhez, az élhető környezet kialakításához.

erikanet.hu 06.11. és ennek forrása: petofinepe.hu 06.09.

 

Előterjesztés: Emléktábla elhelyezése a Városháza díszudvari homlokzatán Bakkay József emlékére (27.) Kecskemét Város Közgyűlésének 2007. május 11-i előterjesztése. Előterjesztő: Falu György, a Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság elnöke. Az előterjesztést a Közgyűlés a május 17-i ülés első napirendi pontjaként tárgyalta meg, mintegy ezzel is tisztelegve a város volt erdőmestere előtt.

 

A Bugac-Alsómonostori téglaégető vasútvonal nyomai után kutattak egyesek morotkerékpáron haladva és ennek eredményét mutatják be a Hajtányok egyik aloldalán. Itt olvasható: A Kecskemét-Kiskunmajsa vonalat 1928-ban adták át. A monostori vonal Bakkay József erdőmérnök tervei alapján már korábban megépült, azzal a céllal, hogy az ipari felhasználásra alkalmatlan faanyagot téglaégető fűtésére hasznosítsák.

 

 

Az aloldal: http://hajtany.znet.hu/hajtanyok/egyeb%20temak/bugac\bugac.htm (A hivatkozás kicsit szabálytalan, ezért csak IE-ben működik.)

A fatelep szomszédságában látogatható egy kis erdészeti múzeum. Itt került kiállításra ez a fametszet, mely Bakkay József erdőmérnöknek állít emléket, akinek nagy szerepe volt a Bugac fásítási programjában illetve a vasútépítés kivitelezésében.

Mindez a Hajtányok honlapon található, a külön kapcsóló miatt nem könnyen.

 

A Kecskeméti Kisvasút: A Kecskemét Város Erdőhivatalál dolgozó Bakkay József vetette fel előszőr, hogy a Bugac melletti erdőkből a tüzelőnek használt faanyagot kisvasúton szállítsák az Alsómonostori téglaégetőbe. A 15 km-es iparvágányt 1917-ben adták át. A vasút 760 mm-es nyomtávval épült. A további történetet a Wikipédián olvashatjuk. (A téma szerzője a hivatkozásban sajnos ékezetes betűket használt, amit nem kellett volna, remélhetően működik a kapcsoló.)

A Kecskeméti Kisvasútnak még ennél is részletesebb leírását találhatjuk a tar.hu honlapon, de a cikk szerzője sajnos nem fedi fel magát.

Hasonlóan ismeretlen szerző a freeweb.hu helyen: Kisvasúttal a nagy pusztaságban című, képekkel gazdagon illusztrált írása. A képtár alapján feltételezhető, hogy a szerzők: Tasnádi Tamás, Tasnádi László és Nagy Imre.

A vasutbarat.hu helyen található egy beszámoló a a Kecskeméti Kisvasút 2003. augusztusi emlékünnepségéről.

 

Dr. Barna Tamás: Az alföldfásítás rövid története című írásában így említi:

"A Duna-Tisza közi futóhomok megkötésével először Szeged város főmérnöke VEDRES ISTVÁN próbálkozott a XIX. szd. elején, amikor nyárakat és fűzeket ültetett a homok megkötésére. A XIX-XX. szd. fordulóján KISS FERENC létesített hatalmas erdősítéseket Ásotthalom környékén a homok megkötésére. Kecskemét határának fásításában úttörő szerepet játszott BAKKAY JÓZSEF." Az írás az Alföldi Erdőkért Egyesület publikációi között jelent meg.

Gyűjtötte: MM

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.