FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-06-18

Sajtószemle

Tűz egy faipari üzemben. (A Szombathelyi Tűzoltóság közleménye.) Nagy munkával indult a szombat reggel a szombathelyi, sárvári, körmendi és a zalaegerszegi tűzoltóknak. Egy cementkötésű lapokat gyártó üzem kb. 200 négyzetméteres alapanyag előkészítő részlegében keletkezett tűz. Az aprító gépházban, a porleválasztó ciklonokban és az ezeket összekötő technológiai vezetékekben valamint a forgácssilóban égett a szállított és lerakódott faforgács. A tűz oltását 30 tűzoltó csak a technológiai rendszer megbontásával tudta végrehajtani, közel három órás munkával. A tűz keletkezési okát és körülményeit a helyi szakemberekkel együtt vizsgáljuk. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár mértékéről nincs információnk. Fényképek. tuzoltosag.szombathely.hu 06.16-i híre , alon.hu 06.16.

 

A Magyar Turizmus Zrt. 2007-re meghirdetett Zöldturizmus Éve kampányév következő kiemelt eseménye júniusban a Magyar Nemzeti Parkok Hete, amely tegnap egy beharangozó akcióval, a Nemzeti Parkok Hétvégéjével indult. A Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) http://www.itthon.hu honlap-nevén belül hozták létre a http://zoldut.itthon.hu gyakorlatilag önálló honlapot, amely az MT Zrt. 2007. évi kampányának, a Zöldturizmus évének honlapja. Ezen belül az egyik eseménysorozat a Nemzeti Parkok Hete, annak gazdag programkínálatával. Erre hívta fel a figyelmet a greenfo.hu 06.16-i cikke, valamint: prherald.hu 06.16.

 

Szakolyban épül fel az első zöldmezős beruházású biomassza erőmű 12 Md Ft-ból, 20 MW teljesítménnyel, 2009. tavaszára. Az alapkövet június 15-én helyezték el. Biomasszával, erdei apritékkal, fűrészüzemi és mezőgazdasági hulladékkal tervezik működtetni. Többségi tulajdonos: szakolyi Liget Kft., a társtulajdonosok között található Japán legnagyobb áramszolgáltatója, a Tohoku Electric Power Company, valamint a magyar energetika egyik legismertebb mérnöki cége, az EGI Zrt. rexinfo.hu 06.15., gondola.hu 06.16. MTI alapján

 

Vizsgaremekek kiállítása a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolában. Örömmel engedtük át az aulát két hétre végzőseink vizsgadarabjainak, hiszen szakmai szempontból valamennyi különlegességet rejt magában. Az iskola az idén ünnepli alapításának 125. évfordulóját, ezért is döntöttünk úgy, hogy rendezünk egy jubileumi bútorkiállítást - mondja Paulo Tamás, az iskola mérnök-tanára.

Koronka Lajos igazgató: Itt a gyerekek már az első héten lemennek a műhelybe, hogy beleszagoljanak a levegőjébe, és az elméleti képzéssel mindvégig párhuzamosan fut a gyakorlat. Ezt nagyon fontosnak tartjuk, hiszen a gyors sikerélmény hozzáköti a gyerekeket a fához. Ha például karácsonyra haza tudnak vinni egy intarziás képet vagy egy sámlit ajándékba, amit már ők készítettek, ez az élmény a nehezebb percekben is továbblendíti őket. A végzős diákok sosem maradnak munka nélkül. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek megismerjék a hagyományos faipari technikákat, amellett, hogy a számítógép-vezérlésű faipari gépekkel is tudnak bánni.

Az iskola az utóbbi években színesítette a palettát, a faipari technikum mellett új OKJ-képzésként lakberendező szak is indult.

nlo.hu 06.14.

 

Július közepére várható döntés a régiók kiemelt projektjeiről. Az igénylista 2.000 Md Ft. A kiemelt projektekről a kormány - döntése szerint - egyedi elbírálással, pályáztatás nélkül dönt. A HVG cikke részletezi a döntési mechanizmus érdekességeit. A legkényesebb döntések azok lesznek, amelyeknek a kedvezményezettjei magáncégek. (A cikkből itt a "megújuló" energia témákat emeltük ki.)

Pl. egy cégjegyzékből könnyen kideríthető, hogy a 24 Md Ft támogatást igénylő Vásárosnaményi Agrárenergetikai Komplexum Kht. mögött egy szocialista képviselő, Kapolyi László cége húzódik meg. A bioetanol-gyártásra készülő Kht támogatását a HVG érdeklődésére az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségnél azzal indokolták, hogy a projekt rendkívül jól előkészített, és a beruházónak nem okoz gondot az önrész előteremtése, így a 34 milliárd forintos erőműhöz csak 21 százalékos támogatást kér.

A megújuló energia területén egyébként is nagy a tülekedés az uniós pénzekért. Alig van olyan régió, ahol ne terveznének egy-egy biomassza- vagy szélerőművet. Az EETEK Holding Energiahatékonysági Zrt. - amelynek ciprusi bejegyzésű tulajdonosa van, kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója pedig ifjabb Chikán Attila - közvetve egy ilyenben és egy olyanban is érdekelt. Az EETEK tulajdonában lévő ST Biomassza-erőmű Energiatermelő Kft. Salgótarjánban egy biomassza-erőművet akar felépíteni, a Hárskúti Megújuló Energia Központ Kft. pedig, amelyből a közelmúltban vált ki az EETEK tulajdonában lévő Göllei Szélerőműpark Energia Termelő Kft., a Somogy megyei településen tervez felállítani 25 szélkereket. Dél-Dunántúlon ugyanakkor egy másik projektgazda, a Pannonpower Zrt. (amely a közelmúltban került a világ egyik legnagyobb környezetgazdálkodási vállalata, a Veolia leányának, a Dalkia Energia Zrt.-nek a tulajdonába) 35 milliárd forintból szintén biomassza-erőművet akar építeni. A magánberuházás pályázat nélküli támogatását a régiónál azzal indokolták, hogy a projekt közhasznú, amennyiben hozzájárul ahhoz, hogy olcsóbb legyen a pécsi távfűtés, és az energianövények termesztésével munkát ad az elmaradott Ormánság jelentős részben roma lakosságának.

Az aggodalmakat az NFÜ elnökhelyettese, Heil Péter is igyekezett eloszlatni azzal, hogy a magántársaságoknak nyújtott támogatást az unió versenypolitikai igazgatóságának is engedélyeznie kell.

Agroenergetikai parkot tervez a 286 lelkes baranyai falu, Túrony is, méghozzá 14 milliárd forintból, helyi gazdálkodókkal és a Pécsi Tudományegyetemmel közösen. Szarkándi Lajos polgármester nem is a 70-75 százalékos önrész miatt aggódik, és még csak nem is a külföldi érdekeltségbe tartozó konkurens pályázók, a Mohácsi Bioüzemanyag-termelő Kft. vagy a marcali önkormányzat neve alatt futó projekt miatt, hanem azért, mert az országban jelenleg tervezett 29 bioetanol-üzem alapanyag-ellátásához 9 millió tonna kukoricára lenne szükség, ennyi azonban nem terem meg Magyarországon.

hvg.hu 06.13.

(Tehát ami a fa esetében már bekövetkezett - több az energia célú felhasználási igény, mint a lehetséges forrás - az hamarosan előáll a bioetanolnál is. Valószínű, hogy a biodízelnél is beáll majd az alapanyag kereslet-kínálati egyensúly.)

 

 

 

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.