FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-06-11

Ligno-Novum 2007. Idén utoljára Sopronban

Az idei lesz a 17. Ligno Novum és a 15. Wood Tech szakvásár Sopronban. Az eredetileg az EKFM Kft. által önállóan és tavasszal rendezett Wood Tech a '90-es évek közepén becsatlakozott a Ligno Novum mellé őszre, illetve az elvi szervezést átadták az OEE-nek, a gyakorlati ügyeket pedig Program Kft. bonyolítja e vásár részére is, mint ahogy a Ligno Novumot a kezdetektől ők szervezték. A társadalmi szervezetek (egyesületek és szövetségek, kamara, klaszter) sokat segítettek a vásárok sikere érdekében és természetesen partner volt a kezdetektől az Egyetem.

A vásár a sportcsarnokot hamar kinőtte és más lehetőség nem lévén először kisebb, majd egyre nagyobb rendezvénysátrakkal bővült a terület, ahol ennek érdekében a térburkolatot is folyamatosan bővíteni kellett.

A kiállítók száma és a kiállítási terület is egyre több lett. 2006-ban 230 kiállító bruttó 15.100 m2 területen jelent meg, amiből a Ligno Novum 210 kiállítója 13.100 m2-t, a Wood Tech 20 kiállítója pedig 2.000 m2-t tett ki. Számos kiállító több céget is képviselt, a képviselt cégek száma 2006-ban összesen 486 volt.

A fedett területen kiállítók részéről hosszabb ideje visszatérő óhaj volt, hogy a sátrak helyett szívesebben szerepelnének épületben, de ekkora beruházásra egy kiállításhoz a szervező cégnek nem volt ereje, a város pedig nem látta be, hogy szükség lenne egy ilyen, többféle feladatra is alkalmas csarnok felépítésére. 2007. január elején a FAGOSZ, MBFSZ, OAFSZ, PANFA elnökei és persze a szervező Program Kft. voltak a város polgármesterénél, hogy a vásár jövőjéről beszéljenek. A polgármester egyértelművé tette, hogy pénzzel, épülettel a város érdemben nem tud hozzájárulni a vásár sikeréhez.

Az utóbbi években - különösen a gépekkel megjelenő nagyobb kiállítók részéről - fel-fel vetődött, hogy nem tudnak évente újat mutatni, talán elegendő lenne kétévente megrendezni a vásárt. Az ilyen kezdeményezések azonban végül elhalkultak, maradt a megszokott éves ütem. Idén tavasszal robbant a bomba, amikor 6 kifejezetten nagy területen megjelenő kiállító (AKE, Anest, Csiba, Fagépszer, Formance, Paliszander) a február-márciusi folyamatos egyeztetések után április elején bejelentette, hogy 2007-ben nem állítanak ki Sopronban. Sőt a továbbiakban az őszi időpont helyett tavasszal, nyár elején, 2008. évi kezdéssel két évente és épített épületben szeretnének megjelenni. Április 13-án, pénteken ebbéli szándékukról sajtótájékoztatót is tartottak, ott készült az alábbi kép.

 

 

Mintegy három ezer m2-nyi kiállítási területükkel természetesen nagyon érzékenyen érintették a vásár szervezőjét, aki azt különösen nehezményezte, hogy ez a bejelentés csak néhány nappal volt a kiállításra bejelentkezés határideje előtt.

Eztán megindult a találgatás: lesz-e így Ligno az idén is, vagy sem, de a Program Kft. gyorsan és hatékonyan tette közzé a szaklapokban, körlevélben és személyes egyeztetésekben, hogy lesz vásár az idén Sopronban, efelől senki se aggódjon. A sajtótájékoztató után néhány nappal a MAFABE-ben tömörült FAGOSZ-MBFSZ-OAFSZ szövetségek elnökei közös levélben biztosították a szervezőt, hogy a LignoNovum-WoodTech-et olyan szakmai fórumnak tekintik, amely fontos az erdészeti, faipari és bútoripari cégek számára és a kiállítást változatlanul támogatják.

 

 

A vásár honlapján olvasható, hogy a 2007. június 8-i állapot szerint 111 kiállító már bejelentkezett és 23 további jelezte kiállítási szándékát.

 

Közben a fenti "6-ok" nekiláttak megtalálni a számukra legalkalmasabb időpontot 2008-ban, illetve a leendő helyszín és vásárszervező felkutatásán is dolgozni kezdtek. Időpontként - sok egyéb eseményhez igazodva - a 2008. június 13-15. péntek-szombat-vasárnap 3 napját választották. A helyszín városa egyértelműen Budapest volt, azon belül a Hungexpo és az SAP területe jött szóba, kiállítási szervezőre is több változatról tárgyaltak.

Nos, kicsit visszanyúlva az időben, hírek keringtek arról, hogy a Hungexpo új tulajdonosa igyekszik termékpalettáját amennyire lehet bővíteni és ennek érdekében több vásárt is szándékában áll megvenni. Ennek szakterületünkön első látható jele volt, hogy 2006. végén megvették a KG HomeART Kft. által az évek óta a Hungexpo területen szervezett Bútorvilág Szakvásárt. Úgy tudni, hogy ugyanebben az időszakban ajánlatot tettek a Ligno Novum megvételére is, feltehetően azzal a szándékkal, hogy az üzlet létrejönne, Budapestre vinnék a vásárt. A Program Kft. azonban akkor ennek a "kérőnek" nem adta el a Ligno-t. A 6-ok kiválásával azonban felgyorsultak az események, a háttér tárgyalások sorozata indult el, melyekből végül az Asztalos újságot kiadó és az OAFSZ-t működtető, győri székhelyű X-Meditor Kft. került ki győztesen.

Az X-Meditor ugyanakkor több autós szaklapot is kiad, valamint szervezi a Győri Általános vásárt és a faipari vásárok terén is volt már egy kísérlete a 2000-es évek elején a faipar.hu néven egyszer az SAP csarnokban megszervezett budapesti asztalosvásárral. (Abban az évben a gép-szerszámosok kiállítottak a Bútorvilág melletti WoodMa vásáron, a Ligno Novum-on és a faipar.hu-n is, amitől akkor besokalltak és úgy döntöttek, hogy egy évben csak egy helyen jelennek meg a továbbiakban, az pedig a Ligno Novum lesz.)

Az i-re a pont a múlt héten csütörtökön került, ennek alapján 2008. júniusában az X-Meditor Kft. már mint a Ligno Novum tulajdonosa szervezi ezt a vásárt Budapesten, ismereteink szerint a Hungexpo területén. Attól kezdve minden páros évben lesz Ligno Novum Budapesten.

A közbenső, páratlan években pedig még pontosan nem körvonalazódott tartalmú, elsősorban konferenciákból, előadásokból álló esemény lesz Sopronban, a Nyugat-Magyarországi Egyetem területén, bizonyára ősz elején. Kisebb kiállító sátrat fel lehet állítani a kollégium melletti sportpályán, valamint az Egyetem épületei és termei kifejezetten alkalmasak a konferenciákhoz.

A szállongó hírek ugyanakkor nem nagyon foglalkoznak a Wood Tech sorsával, hogy az erdészeti kiállítók hol szeretnének megjelenni, erre a nagyobb erők úgy tűnik nem sok figyelmet fordítanak. Majd kialakul ez is.

 

Ami ezek után teljesen biztos: IGEN, LESZ 2007-ben IS LIGNO NOVUM és WOOD TECH SOPRONBAN szeptember 5-8. között. Ugyanakkor ez az utolsó alkalom, hogy e több mint másfél évtizedes vásárpároson látogatóként és/vagy kiállítóként bárki résztvegyen. A FAGOSZ már bejelentkezett, így kiállítóként és látogatóként is jelen leszünk, valamint az utóbbi évek gyakorlata szerint Szövetségünk őszi első elnökségi ülését Sopronban tartja, a vásárhoz igazítva.

 

MM

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.