FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-06-09

Sajtószemle

Berta Vince (Berta Bulcsu apjának), a "bakonyi Szent Ferenc" története: naplo-online 06.09. Több erdész is segítette.

 

A PANNONPOWER társaságcsoport elkötelezett biomassza-alapú fejlesztési tervei mellett. Mint a június 8-i sajtótájékoztatón elhangzott, a társaság több tízmilliárdot fordíthat fejlesztésekre 2012-ig és mintegy 20.000 hektáron termesztetne energianövényeket.

A tervek szerint 2010-re a meglévő mellé egy új 35 MW, majd 2012-re egy 50 MW teljesítményű biomassza blokkot építenek mintegy 30 Md Ft költséggel. A cél egyértelműen az, hogy az összes tüzelőanyag az energianövényből származzon.

A megbeszélésen résztvett Katona Kálmán, a Parlament Környezetvédelmi bizottságának elnöke is. Szerinte a cél mindenképpen az, hogy a jövőben csökkenjen a biomassza blokkban elégetett erdészeti alapanyagok aránya, miközben növekedjen az alternatív tüzelőanyagok felhasználása. A bizottsági elnök elmondta, hogy a több ezer hektáros energiaültetvények egyúttal munkát is biztosítnak a térségben élőknek, így ezek állami támogatása mindenképpen javasolt. pecsinapilap.hu 06.08. Kicsit másként, de ugyanaz a metro.hu 06.08. MTI alapján.

 

Közös beruházásról írt alá együttműködési szerződést a Talentis Group Holding és az Első Magyar Infrastruktúra Befektetési Zrt. (Elmib) a Zsámbéki-medence decentralizált, térségi szintű energiaellátása érdekében. A forrásigény 3 Md Ft.

A közös cég energiatakarékos fűtéssel és világítással szereli fel a Talentis program keretében megépülő létesítményeket. Kezdetben liberalizált piaci energiabeszerzéssel számolnak, de megkezdődött a saját, környezetbarát energiatermelő berendezések kiépítésének az előkészítése (2008. végéig) is - mondta el Kele József, az Elmib Zrt. vezérigazgatója. Az energiatermelő berendezések megépítését követően a Talentis Group és az Elmib együttműködésében egy megújulóenergia-termeléssel foglalkozó oktató-kutató bázis létesül, becslések szerint 2 Md Ft-os befektetéssel.

Az együttműködéssel lehetőség nyílik arra, hogy az önkormányzatok ne külön-külön, hanem "térségi" fogyasztóként szerezzék be a szükséges energiamennyiséget az Elmib segítségével. A felek tervei szerint 2009-től a térségi energiafogyasztást saját előállításúval fedezik. Ehhez mezőgazdasági alapú biomasszát használnak fel. vg.hu 06.08.

 

A munkáltatói oldal támogatta az Országos Érdekegyeztető Tanács június 6-i ülésén a vagyontörvény javaslatát, a szakszervezeti oldal viszont csak bizonyos feltételek teljesítése esetén hajlandó erre. A munkavállalói oldal főként a kedvezményes munkavállalói tulajdonszerzésre vonatkozó szabályozást hiányolta a törvénytervezetből.

A szociális partnerek hiányolták a tartósan állami tulajdonban maradó társaságok listájáról egyebek között a nemzeti parkokat, a regionális vízműveket és a Kopint-Datorg kutatóintézetet. A munkáltatói oldal ellenben nem igazán értette, miért kell száz százalékos állami tulajdonban maradniuk az erdészeteknek. reggel.hu 06.07.

 

Kolozsvár: június 13-16. Foresta Eurosilva International faipari vásárral (az idei a 10.) zárja az első félévet az Expo Transilvania. Az erdészeti vásár 2400 négyzetméterén 65 cég állít ki, amelyeknek mintegy húsz százaléka Ausztriából érkezik. Ioan Avram igazgató szerint ez a kiemelt érdeklődés a Kärntner Messen Klagenfurt vásárszervező céggel együttműködésnek köszönhető.

Az erdészeti vásárral egy időben lesz a másodjára megrendezett Vi-Pe-Na Nemzetközi Vadászati és Halászati Szalon. A részt vevő cégek egynegyede Magyarországról érkezik, ami emeli a rendezvény rangját, hiszen a Hungexpo által szervezett Budapesti Nemzetközi Vadászkiállítás hosszú évek óta kiemelkedő szerepet vállal a hasonló európai események közt. Június 14-én és 15-én vadászkutya-kiállítás lesz, érdekesnek ígérkező bemutatókkal. maszol.ro 06.06.

 

Egy cikk a székelyföldi erdők magánkézbe visszaadásának viszontagságairól: erdely.ma 06.05. A folyamat végén az állam mint erdőgadálkodó teljesen háttérbe szorul.

 

Kizárnák az erdei fát a megújuló energia termelésből?

Évente 8-10 Md Ft-os árbevétel-kiesést jelentene, ha az erdőkben kitermelt fát kizárnák a megújuló energiaforrások támogatásából - állítják az erdészek. Az új villamosenergia-törvény tervezete szerint azok az erőművek, amelyek erdei fából termelnek áramot, nem kapnának a fogyasztók által finanszírozott szubvencióból. Az InfoRádió riportjában Mizik András közölte: az erőművek 800-900 ezer köbméter fát használnak fel, és ha a villamosenergia-törvény jelenlegi tervezetét fogadják el, az erdőgazdálkodóknak 8-10 Md Ft bevételről kell lemondaniuk. Ugyanakkor 2006-ban Magyarország áramtermelésének 3,6 százaléka származott megújuló forrásból, aminek 80%-át a fa biztosította. inforadio.hu 06.05. Az eredeti cikkben elérhető kapcsolóról a teljes riport meghallgatható.

 

A dunaújvárosi Hamburger Papírgyártó Kft., a Dunafin Kft., és a Dunacell Kft. a Sinergy Kft.-vel közösen 50 MW hő- és villamos energia kapacitású ipari erőművet épít 2009-ig - derül ki a Sinergy honlapján közzétett ajánlati felhívásból.

A feketeszenet és papíripari melléktermékeket felhasználó erőmű építését 2008. májusban kezdik meg a három papíripari cég telephelyén. A lényegében zöldmezős beruházásnak tekinthető erőmű építést 25 százalékban saját forrásból, 75 százalékban hitelből finanszírozzák.

A tender kilenc csomagra szól, beleértve a tüzelőanyag szállítást, ami opcionálisan lehet biomassza (faapríték) is. index.hu 06.04. A Sinergy Kft. cikkben említett honlapján az említett ajánlati felhívást nem sikerült megtalálnom.

 

35 civil szervezet mondott véleményt a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról (NÉS) június 6-án. Az előre meghirdetett program szerint felkeresték a parlamenti pártok székházait, majd a Parlamentben adták át állásfoglalásukat a NÉS-ről, melynek negyedik pontja szerint:

"4. Bővíteni kell a megújuló energiaforrások használatát!

Míg a megújuló energiaforrásokra épülő technológiák egyre olcsóbbak, a hagyományos energiaforrások ára nő. A hazai potenciáladatok alapján saját forrásaink hosszabb távon akár a jelenlegi felhasználás felét is fedezhetik. A Stratégia 2020-ra az EU által elfogadott célok szellemében 20%-os megújuló energiaforráson alapuló termelést irányozzon elő a teljes felhasználás arányában, a megújuló energiaforrások részarányát azonban a teljes felhasznált energiamennyiség csökkentésével egyidejűleg kell megvalósítani. A megújuló energiaforrás is csak akkor szolgálja az éghajlatvédelmet, ha megfelel az alábbi kritériumoknak:
. a teljes életciklusra számított energiamérlege pozitív,
. a biodiverzitást nem csökkenti és a
. társadalmi/szociális fenntarthatóságnak is eleget tesz."

Emlékeztetőül: A zöld szervezetek 2006. márciusában készítettek egy állásfoglalást a szilárd biomassza erőműi felhasználásának természet- és környezetvédelmi szempontjairól. Ebben részletesen foglalkoztak az erdőből származó fával és az energiaültetvényekkel is. greenfo.hu 06.02.

 

Június 1-én jubileumi emlékülést tartott az erdőspusztai parkerdőkről a NYÍRERDŐ Zrt. annak alkalmából, hogy 35 évvel ezelőttre tehető annak a munkának a kezdete, melynek eredményeként megőrződtek e terület értékei. Kaknics Lajos vezérigazgató megnyitó beszédében kiemelte: 35 évvel ezelőtt egy maroknyi csapat elhatározta, hogy közkinccsé teszi az erdőspusztai területeken található kulturális értékeket. A munka "motorja" dr. Szemerédy Miklós - ma már nyugalmazott főmérnök - volt, akinek három könyve szól a környező erdők történetéről.

Szó esett az elkövetkező évek egyik legnagyobb környezetvédelmi fejlesztéséről, a Civaqua programról is, amely a Debrecen környéki vízhiányos területek vízpótlását és környezetvédelmét foglalja magába. A tervek szerint a vízhiány enyhítésére a Keleti-főcsatorna vizét egy csővezetéken keresztül juttatják majd el az Erdőspuszták térségébe. A program várható költsége: 5,5-6,4 Md Ft + áfa és úgy tervezik, hogy a mostani 7 éves EU költségvetési időszakban elkészüljön. deol.hu 06.01. , dtv.hu 06.01.

 

Hatszázezer forinttal vesz részt egy új hőszolgáltató cég megalapításában Lenti város önkormányzata. Az újonnan létrehozandó vállalkozás a ZALAERDŐ Zrt. által működtetett fafeldolgozó üzem felesleges hőmennyiségét értékesítené.

A május 30-i testületi ülésen döntöttek erről a képviselők. A Zalaerdő Zrt-vel és két további vállalkozással közösen tervezett vállalat első körben a közeljövőben megépülő gyógyszállót, illetve két további panziót látna el a szükséges hővel, a későbbiekben azonban akár az áramtermelésre is lehetőség nyílna.

A beruházás előnye, hogy a faüzem hulladékából termelnék a hőt, ezáltal az évek óta a bezárással fenyegetett fűrészüzem működését is tudnák biztosítani, sőt annak kapacitásnövelése is elképzelhető. Mint azt Horváth Ferenc, a Zalaerdő Zrt. termelési igazgatója elmondta: optimális esetben a jelenlegi 35 fős létszámot 50-60-ra lehetne növelni és a mai 10-12 ezer köbméteres felvágási kapacitás is emelkedhet.

A téma tárgyalása során a képviselők elsősorban környezetvédelmi aggályaiknak adtak hangot, ám az igazgató szerint a hőtermelés plusz károsanyag-kibocsátást nem eredményez, a zajhatás sem nő, s a vizuális környezetszennyezéstől sem kell tartani. zalaihirlap 05.31.

 

Nemzeti parkok hete: június 18-24.

A zöldturizmus kampányév részeként június 15-én beharangozó akcióval, a nemzeti parkok hétvégéjével indul a Magyar Nemzeti Parkok Hete, amely június 18-24. között várja a zöldutazókat ingyenes programokkal, ingyenes vagy kedvezményes belépőkkel, szakvezetéses túrákkal, szállásdíj kedvezményekkel.

A NP-ok hétvégéjén: június 15-17. között az ország mind a tíz nemzeti parkja bemutatkozik a kalandozni vágyóknak Budapesten, a Pálvölgyi-barlang kőfejtőjénél. Június 15-én délelőtt "Ökoturizmus és természetvédelem - új kihívások és válaszok" című szakmai konferenciát rendeznek. Délután ismeretterjesztő előadások, filmvetítés, "zöld kávé- és teaház", valamint a Mátyás-hegyi barlangban overallos túra várja az érdeklődőket. Június 16-17-én lehet ismerkedni a tíz nemzeti parkkal és a zöldturisztikai civil szervezetekkel. (+ Kirakodóvásár, kézművesek bemutatói és bioétel-kóstoló.) Pál-völgyi, a Szemlő-hegyi és a Mátyás-hegyi barlangban barlangtúrát, és játékos vetélkedőket szerveznek az érdeklődőknek, lesz természetismereti vetélkedő, geocaching és falmászás is. nepszava.hu 05.31.

 

Ausztriának egy friss tanulmány szerint összesen 1 M ha termőföldre lenne szüksége ahhoz, hogy a kormányprogramjában kitűzött célnak megfelelően 2020-ra megújuló forrásból fedezhesse a teljes energiaszükséglet 45%-át. Ennek legfeljebb kevesebb mint fele, 456 ezer ha állhat rendelkezésre belföldön.

Sőt, az eddig parlagon heverő termőföldek bevonása nélkül még ennél is jóval kevesebb, 323 ezer ha jöhet szóba bioenergetikai célokra. Az is kiemelt szempont, hogy a biomassza egyéb irányú, élelmiszerként vagy ipari nyersanyagként felhasználását ne korlátozzák az energiatermelés miatt. Ráadásul ha Ausztria tovább kívánja bővíteni a nagy termőterületet igénylő bioélelmiszerek termelését, a 323 ezer hektár 201 ezerre zsugorodhat.

Ezért Ausztriának a biomassza-szükséglete felét valószínűleg importból kell majd fedeznie. Ebben elsősorban a közép és kelet-európai országokra számítanak. Magyarország vagy Románia biomassza-termelési potenciálja jelentős, hiszen óriási termőterületek hevernek kihasználatlanul - idézi a tanulmányt készíttető Raiffeisen Holding vezetőjét, Erwin Hamesedert a Die Presse.

A nagy termőterületeken kívül még egy nagy előnye van az említett országoknak Ausztria szemében: az olcsó és környezetbarát szállítási folyosót biztosító Duna mellett fekszenek. vg.hu 05.31.

 

Változik a megújuló energiaforrásokkal termelt áram támogatási konstrukciója 2008. január 1-én - mondta Gordos Péter, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium főosztályvezetője az MTI-nek az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának ülésén. A villamos energia törvény javaslata szerint megszűnik a zöldáram jelenlegi egységes, kötelező átvételi ára. A továbbiakban technológiánként különböző átvételi ár vonatkozik majd. Ezzel elkerülhetővé válik egyes megújuló energiaforrás-fajták túltámogatása, ugyanakkor lehetőség adódik az alultámogatottak versenyképessé tételére.

Gordos Péter elmondta, hogy jelenleg a Magyar Villamos Művek, illetve a közüzemi szolgáltatók vásárolják meg a termelőktől a zöldáramot a piacinál magasabb áron. A különbséget a GKM külön keretből kompenzálja, aminek mértéke 2007-ben eléri az 50 Md Ft-ot, amely a rendszerirányítási díjba épülve végül a fogyasztókat terheli.

Januártól a Mavir veszi meg a zöldáramot, technológiánként differenciált áron, amelyet aztán a piaci kereskedőkre terhel rá azok piaci részesedésétől függően. A kereskedők maguk döntik majd el, hogyan építik be többletköltségüket a fogyasztói árba.

A villamos energia törvény tervezete lehetőséget ad a zöldbizonyítványok bevezetésére is, ami ugyancsak a zöldáram-termelés terjedésének egyik állami támogató eszköze. Ezeket a megújuló energiaforrásból áramot termelő társaságok bocsátják ki, majd piaci kereskedőknek adják át az értékesített villamos energiával arányosan. A rendszer a zöldenergia terjedését úgy szolgálja, hogy az állam évről-évre egyre több zöldbizonyítvány bemutatását írja elő a kereskedőknek.

A főosztályvezető közölte: a Magyar Energia Hivatal 2008. közepéig vizsgálja meg azt, hogy felkészült-e a piac a zöldbizonyítvány-rendszer bevezetésére. metro.hu 05.30. , hvg.hu 05.30. , greenfo.hu 05.30. az MTI alapján

 

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.