FATÁJ nyitólap

FATÁJ 2007. tartalomjegyzék

 

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-05-30

Sajtószemle

Agyontámogatott megújulók címmel cikkében a Világgazdaság egy konferencia alapján az Ajkai Erőmű és a Vértesi Erőmű eseteit mutatja be, melyik miért és hogyan állt rá biomassza (fa) hasznosítására, illetve milyen problémáik adódtak eközben. vg.hu 05.29.

 

Nicolas Sarkozy, az új francia elnök szabadon válogathat az Elysée-palota berendezéséhez a Mobilier national, a nemzeti bútortár anyagából: ez az intézmény három évszázada foglalkozik a kormányhivatalok berendezésével.

Az intézmény először királyi bútormegőrzőként - Garde-meuble royal - működött, majd "császári" (impérial) jelzőt kapott. Kereken 100.000 bútordarabot, lakberendezési tárgyat, kanapékat, foteleket, komódokat, csillárokat, szőnyegeket, stb. őriznek raktáraiban.

Ezeket az Elysée-palota, az elnöki rezidencia, a miniszterelnöki Matignon-palota, a minisztériumok, a nagykövetségek és a nagy állami szervezetek székhelyeinek berendezésére lehet felhasználni. A készletet 600 raktárban tárolják. A Mobilier national az egyes hivatalokból kapja a kéréseket, amelyek tartalmazzák, ki és milyen célra milyen bútort, berendezési tárgyat igényel, s ezeket legjobb tudása szerint igyekszik kielégíteni.

1980 óta egyedül az államfőnek van joga arra, hogy 1800 előtt készült bútort, műtárgyat igényeljen, de ezzel nemigen éltek Sarkozy elődjei: az Elysée-palotában ugyanis már régebbi időkből számos remekmű található.

A Mobilier national nem kíván múzeumi szerepkört magának. 1964 óta egyik feladata azonban éppen az, hogy alkotóktól, dizájn-művészektől rendeljen hivatali bútorokat, berendezési tárgyakat. hirextra.hu 05.28.

Nagyon érdekes: ha a hazai hivatalok, meg a leendő kormányzati negyed berendezésének gyakorlatával ha ezt összevetjük.

 

A nemzeti parkok európai napja volt május 24-én.

Az Európai Nemzeti Parkok Föderációja azért május 24-ét nyilvánította az Európai Nemzeti Parkok Napjává, mert ezen a napon alakult meg az első ilyen terület a kontinensen. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia 1909-ben május 24-én döntött, egyszerre 7 nemzeti park megalapításáról. A magyar eseményt Felsőtárkányban, a Bükki Nemzeti Park házigazdaságával tartották meg.

A KvVM természetvédelmi szakállamtitkára szerint mintegy 50 Md Ft értékű fejlesztés és élőhely rekonstrukció megvalósítása várható az NFT megvalósítása során 2007-13-ban. A természeti értékek megóvásán túl fontos feladatuk ezek bemutatása, illetve az oktatás-nevelés. Mindez pedig idegenforgalmi vonzerőt jelent - hangsúlyozta az államtitkár. Ez utóbbi azért fontos, mert a nemzeti parkok többnyire az ország hátrányos területein helyezkednek el, így meghatározó intézményeivé válhatnak egy-egy térségnek. hirado.hu 05.24. , metro.hu 05.24. , mno.hu 05.24. és a Bükki Nemzeti Park honlapján: bnpi.hu 05.25.

 

Lesz-e a Dél-Zemplénben szivattyús, energiatározós erőmű?

A terv az erdészeti szakhatóságnál eddig vesztésre áll:

"Hideg-völgyi szivattyús energiatározó" (beruházó: SZET Kft.) - Abaújszántó és Tállya külterülete; az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség - az 1. fokú erdészeti szakhatóság állásfoglalása alapján - 1. fokon elutasította a tervet. Ezt a beruházó 2. fokon megfellebbezte. Miután a 2. fokú erdészeti szakhatóság is elutasította a terv megvalósulását (elvi szinten is minimum kormánydöntéshez kötve azt), a beruházó kérelmére a 2. fokú eljárást az illetékes 2. fokú hatóság 2007. augusztus 10-ig felfüggesztette.

A tervet ugyanakkor több zöld szervezet is ellenzi.

További részletek: greenfo.hu 05.25.

 

 

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.