FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-05-24

RFID (rádiófrekvenciás azonosító) a faiparban és az erdőgazdálkodásban = a közeljövő

Rádió chipek jönnek a vonalkód leváltására. A következő években a porszem nagyságú rádiófrekvenciás chipek "digitális idegrendszerrel" látják el a bevásárlóközpontokat. Mindez az úgynevezett RFID, vagyis rádió-frekvenciás azonosító címkéknek köszönhető, amelyeket rádióhullámok segítségével olvasnak le, és nagy valószínűséggel leváltják a csomagoláson a vonalkódokat. A problémát továbbra is a folyadékkal teli palackok és a fémtárgyak okozzák, ismerik el a fejlesztők. A rádiós címkék egyre kisebbek és olcsóbbak, jelenleg 10 centbe, vagyis 25 forintba kerül egy darab. Olyan vékonyak, hogy nyomtathatók a papírra, beszőhetők a textilbe. A mérnökök hamarosan mákszem méretűre zsugorítják őket. Becslések szerint a vonalkód leváltása akár 10 évig is eltarthat, különösen, ha az is fejlődik. A Microsoft éppen mostanában jelentette be az eddiginél több információt tartalmazó színes vonalkódot. stop.hu 05.19./MTI

Nos, ha ez így van foglalkozzunk még egy kicsit a témával. Az erdőgazdálkodásban és a faiparban a vonalkód néhány éve jelent meg, most kezd igazán elterjedni. Könnyen lehet, hogy szakmánkban e jelölési rendszer még igazán delelőjére sem ér és máris leváltja az RFID? Végül is a mostani jelölő lapkában - vagy ezek majdani utódjában - ez a picurka azonosító könnyedén elfér. Lehet hogy a lapka és így a beütő szerszám is hamarosan egészen másként fog kinézni. A rönk, a fűrészáru, de akár a bútorlécek és frízek és sok más egyszerűbb fatermék, valamint parketta, bútor, ablak és egyéb végtermékek áruazonosításánál is könnyen lehet hogy 4-5 éven belül megjelenik az RFID. Ha így lesz, akkor azonosítót belövő gépekre (adapterek) olvasókra és más egyébre is szükség lesz, meg persze az árunyilvántartó szoftverek átalakítására is. Az elmúlt 17 év számítástechnikai fejlődésének gyorsulása alapján lehet hogy ehhez még ennyi idő sem kell majd. Érdemes tehát az RFID-re odafigyelni.
Azon se lepődnék meg, ha a vadszámlálás és nyilvántartás, legalább is egyes példányok követése terén is hamarosan megjelenne ez az eszköz.

Érdemes az alábbi kapcsolókon továbblépni, hisz ott a témák részletes kifejtése található.

A Wikipédia szerint: Az RFID (Radio Frequency IDentification) automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia, melynek lényege adatok tárolása és továbbítása RFID cimkék és eszközök segítségével. Az RFID cimke egy apró tárgy, amely rögzíthető, vagy beépíthető az azonosítani kívánt objektumba. Az objektum lehet tárgy, például egy árucikk, vagy alkatrész, illetve élőlény, így akár ember is. A további leírás.

A német Metro Group 2004. július 7-én nyitotta meg bemutató és tesztközpontját beszállítói és partnerei számára a rádiós azonosítási (RFID, radio-frequency identification) technológia alkalmazásának elősegítésére. Az RFID Innovation Center bárki számára lehetőséget kínál a technológia akár működés közben való megismerésére. hwsw.hu 2004.07.08.

Az 1993-ban privatizált Állami Nyomda Nyrt. honlapján belül önálló RFID honlapot működtet, hogy vevőit ezen új termékkel minél alaposabban megismertesse.

A magyar RFID Blog honlapon nagyon sok bejegyzés található e témában, és természetesen a lap.hu családban is van már rf-id.lap.hu .

Az RFID azonban még nem tökéletes, vannak hibái, ki lehet játszani, illetve klónozni lehet az azonosítókat. Egy előadó csoport ezt szerette volna bemutatni, de a kritizált termék gyártója eltántorította őket - perrel fenyegetve - ettől a bemutatótól. hirek.prim.hu 2007.02.28.

Ebből természetesen a Microsoft sem maradhat ki, így már 2005. júniusában bemutatta RFID technológiáját. microsoft.com/hun 2005.06.07.

Mutatja a téma fontosságát, hogy az rfid.hu domain birtoklása körül vita támadt, amit 2005. február 9-én zárt le az Internet Szolgáltatók Tanácsa.

A Magyar Elektronikus Könyvtár szerkesztői felhívják a figyelmet: A könyvtárosoknak ismerniük kell a Rádiófrekvenciás Azonosítás (RFID) területén levő technológiai fejlesztéseket, amelyek radikálisan érinthetik egy integrált könyvtári rendszer alapfunkcióit is és egyéb könyvtári rutin feladatokat is. mek.oszk.hu

A fentiek magyar oldalak voltak, most néhány külföldi, ahol szakmánkhoz közelebbi példák is szerepelnek:

Találtam egy előadást a Vezető Ipari Viszonteladók Szövetségének (talán USA?) egyik konferenciájáról, amelyikben igen figyelemre méltó ábra van e technológia bevezetési költségeinek megoszlására: E szerint a végköltségből 73% a szoftver, 24% az emberi és csak a maradék 3% a hardver (az eszközök) költségaránya!

Egy RFID-del foglalkozó agol nyelvű honlapon a fával szemben a műanyag raklapok előnyeként említik, hogy a műanyagon könnyebben elhelyezhető az RFID jel és általában a műanyagosok által a fával szemben ez honlapjaik alapján következetesen megismételt ellenérv. A kozmetikumok design-jával foglalkozó honlapon arról olvashatunk, hogy egy műanyag raklap gyártó egységes RFID kódrendszert dolgozott ki e termék javára, illetve a cikk végén részletezi, hogy szerinte a fa raklap miért kevésbé előnyös, mint a műanyag. Úgy tűnik, hogy számukra az RFID újabb érv és gyorsan összefognak ennek hatékony kihasználásra.

A témával foglalkoznak a faipar kutatói is, például Eddy Bajic, André Thomas a Nancyban (FR) lévő Automatizálás Kutatási Központtól az EU 2007. márciusi RFID Fórumán az RFID faipari alkalmazásának lehetőségéről tartottak előadást. Az EU RFID Fórum programja.

A Vitathatatlan kulcs (Indisputable Key) elnevezésű, erdőgazdálkodással, faiparral foglalkozó 12 millió Euro költségvetésű 2006-2009. közötti projekt (5 országból 29 partner) 4. témája az erdészeti RFID rendszerek. Céljuk olyan erdészeti adathordozó RFID kifejlesztése, amelyiket bármilyen felületen rögzíteni lehet, ugyanakkor a fafeldolgozás különböző fázisaihoz speciálisan alkalmazkodik (rönk, fűrészáru, csomagolás). A kutatási és fejlesztési célok, illetve majd az eredmények olvashatóak a projekt honlapján.

Az RFID ugyanakkor megjelent az ajtógyártásban is, mintegy a biztonsági kulcsok változataként, amint azt a Häfele honlapján láthatjuk.

A Müncheni Egyetemen olyan harvestert fejlesztenek ki, amelyik a fa döntése közben automatikusan RFID bélyeggel egyenként megjelöli a rönköket.

Úgy tűnik, a lehetőségek szinte végtelenek és az RFID-del kapcsolatos kutatás + fejlesztés az erdőgazdálkodás, a fafeldolgozás, a bútorgyártás és az asztalosság minden ágára kiterjed már. Megfelelő kulcsszavakkal (és további kereséssel) nyilván még nagyon sok további érdekes felhasználást is találtam volna. Csak rövid idő kérdése, hogy ezekkel a gyakorlatban is találkozhassunk.

Gyűjtötte, annotálta, fordította: MM

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.