FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-05-15

Sajtószemle

Az alábbi szövegek a hivatkozott cikkek kivonatai, illetve egészük, vagy egyes részeik összefoglalása. Az eredeti cikkeket az elhelyezett kapcsolók segítségével lehet elérni. (Mivel a sajtószemlézéshez az év első hónapjaiban nem jutottam hozzá, így ezen a lapon hosszabb időszak szemelvényei szerepelnek.)

100 M Ft-os fagykár a nyírségi erdőkben metro.hu 05.16.

Az első becslések szerint százmilliós nagyságrendű kárt okozott az április végi, május eleji fagy a kelet-magyarországi erdőkben is - közölte a nyíregyházi Nyírerdő Erdészeti Zrt. vezérigazgatója szerdán az MTI-vel. A társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében összesen 61 ezer hektár erdőt kezel, s a felmérések szerint abból mintegy 12-15 ezer hektár károsodott különböző mértékben - mondta Kaknics Lajos. Kiemelte: súlyosan károsodtak a zrt. csemetekertjei, értékes nyárfa ültetvényei, valamint a 2005. évi viharkár után erdősített területei. A mínusz hét fok körüli éjszakai hidegben főként a köztudottan fagyérzékeny, elsősorban a mélyebb fekvésű területekre ültetett akácültetvények károsodtak, de jelentős a fagykár a feketedió, valamint a vörös- és kocsányos tölgy erdőkben is.

Július 1-től átalakul az állami vagyonkezelés nol.hu 05.10.

Július elsejétől a tervek szerint átalakul az állami vagyonkezelés - erősítették meg lapunknak 05.09-én a Világgazdaság értesülését. Mint megtudtuk, az új szervezet neve Nemzeti Vagyonkezelő (NVK) Zrt. lesz, amely ez év végétől jogutódja lesz az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt.-nek, a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak (KVI) és a Nemzeti Földalapkezelőnek (NFA). A törvénytervezetet - a hírekkel ellentétben - a szokásos módon a kormány terjeszti elő néhány héten belül.
Az állam tulajdonosi jogait az NVK-n keresztül az öttagú Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács gyakorolja majd. A különleges "céget" felügyelő bizottság helyett ellenőrző bizottság ellenőrizné, melybe a parlamenti pártok, valamint az Országos Érdekegyeztető Tanács munkáltatói és munkavállalói oldala delegálhatna egy-egy tagot. Az új szervezet önállóságát behatárolná, hogy gazdálkodásának irányáról a kormány, illetve a költségvetési törvényen keresztül a parlament döntene, és a bevételei is az államkasszába folynának bele.
Az új törvénynek várhatóan lesz egy vagyonkezelési melléklete, amelyben megneveznék a tartósan állami tulajdonban maradó vagyont. Ezek közé tartozhatnak az erdészetek, a Paksi Atomerőmű vagy a Magyar Fejlesztési Bank (utóbbira teljesen különálló szabályok vonatkoznak), de a Magyar Posta, a Szerencsejáték Zrt. vagy a Magyar Villamos Művek nem biztos, hogy rajta lesz, illetve kérdéses, hogy milyen tulajdoni hányad erejéig. Új céget az NVK csak akkor alapíthat, ha annak szolgáltatására nincs piaci jelentkező, és ebben nem kerülhet kisebbségi pozícióba.
A nem közvetlenül az ÁPV, az NFA, illetve a KVI vagyonkezelésében lévő vagyonelemekről további viták várhatók. A minisztériumok és költségvetésből gazdálkodó egyéb intézmények ugyanis vonakodnak lemondani a vagyonkezelési jogaikról. A tervezet értelmében ez az ingatlanok esetében meg is maradna, de a jövőben kezelési díjat kellene fizetniük az NVK-nak. A GKM tulajdonolta cégek sorsa sem dőlt még el.
Érintetteknek és érdeklődőknek érdemes az eredeti cikket is alaposan tanulmányozni.

FAGOSZ állásfoglalás a Magyar Gyáriparban

MGYOSZMég január 24-én tett közzé a FAGOSZ egy állásfoglalást, illetve erről sajtóközleményt, melyben helytelenítette azt az akkori gondolatot, hogy 35 ezer ha erdőterület kezelői joga az erdőgazdaságoktól a nemzeti parkokhoz kerüljön. Az ügy mostanra úgy tűnik, hogy rendeződött végül kb. 8.300 ha átadásával. E folyamat részeként az akkori közleményünk megjelent a 11. oldalon a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, az MGYOSZ lapjában, a Magyar Gyáripar 2007. évi 2. számában, mely ma jutott el az olvasókhoz. A FAGOSZ az MGYOSZ tagja.
Úgy tudni, hogy a 8.300 ha végül a KAEG Zrt-t, az Északerdő Zrt-t, a KEFAG Zrt-t és a Nyírerdő Zrt-t érintette. A DALERD Zrt területét pedig végül egyáltalán nem érintette ez az ügylet, amint arról a Forestpress május 2-án részletesen beszámolt. (A vonatkozó kormányrendelet a magyarorszag.hu helyen a jogszabálykeresőben még nem látható, pedig itt az összes élő és publikus magyar jogszabály hatályos állapotban megtalálható.)

Új gyárat vesz Magyarországon a Kronospan mfor.hu 05.02.

Hamarosan új tulajdonosa lesz Falco Forgácslapgyártó Zrt-nek. A tavaly már több mint 18 Md Ft nettó árbevételt elérő cég az osztrák Constantia faipari csoportjának értékesítését követően, az ugyancsak osztrák Kronospan Holdings birtokába kerülhet, számol be a Napi Gazdaság.
A salzburgi székhelyű Kronospan Holdings az elmúlt időszakban több mint 10 Md Ft-ot költött Kronospan-Mofa Kft. által működtetett farostlemezgyár fejlesztésére. Osztrák lapértesülések szerint ha az Európai Unió Versenytanácsa jóváhagyja a tranzakcióit, a tulajdonosváltásra néhány hónapon belül sor kerülhet.
A jelenleg 440 dolgozót foglalkoztató, termékeinek több mint 70%-át külföldön értékesítő Falco 51%-os részvénycsomagja még 1995-ben került a Constantia tulajdonába. Nem sokkal később az osztrák cég újabb 33 százalékos részesedést vásárolt a társaságban. A Falco 2006-ban több mint 3 Md Ft-tal növelte nettó árbevételét, s hozzákezdett egy évente ötmillió köbméter gáz kiváltására alkalmas, az üzemben keletkező fahulladékot hasznosító energiatermelő rendszer kiépítéséhez. A FALCO döntött egy több mint 15 Md Ft értékű kapacitásbővítő program megvalósításáról is.

Megújul a megújuló-energia hazai piaca nol.hu 05.02.

A GKM a megújuló energiát termelők "luxusprofitjának letörésén" gondolkodik. A piac, amely tavaly még csökkent is, bizonytalan. A fogyasztók tavaly 33 Md Ft értékben áldoztak a zöldenergiára.
A gazdasági tárca a megújuló energiás áramtermelés támogatásának módosítására készül. Úgy vélik, "a jelenlegi ártámogatásos rendszer a befektetés megtérülésén túl extraprofitot is biztosíthat a beruházóknak, és indokolatlan többletköltséget okozhat a fogyasztóknak." Ezért a támogatások mértékét "a célok eléréséhez feltétlenül szükséges" szintre kell csökkenteni - állítják.
Felsmann Balázs, a tárca szakállamtitkára korábban felvetette: a jövő év elejétől az új piaci szereplőket már nem a garantált átvételi ár, hanem a "zöldbizonyítvány" várná. A megújulóenergia-termelők árama kapna ilyen passzust, a nagykereskedőnek pedig egyre nagyobb arányban tennék kötelezővé az ilyen áram átvételét. Így a legkevésbé hatékonyan termelők már kieshetnek a rendszerből, az ár pedig "a lehető legkisebb mértékben" emelkedne. Most ugyanis szabott áron kötelező átvenni a megújuló energiát, az új rendszerben pedig, ha elég alacsonyra szabják a nagykereskedők kvótáját, azok kiválaszthatják az alacsonyabb áron termelő "megújulós" erőműveket. Az év végével a rendszert mindenképpen módosítani kell, mivel az árampiac felszabadításakor elvileg minden hatósági árat el kell törölni.
2006-ban még csökkent is a honi megújulóenergia-termelés részaránya: az adatok szerint 5,5-ről 4,5 %-ra. Erről lényegében a mátrai erőmű "tehet": a széndioxid-kvótarendszer szabályai miatt korábban megérte termelésük egy részét "biomasszára" - fára - átállítani, most viszont már nem.
A cikk különböző kitérők után végül megjegyzi:
Még nem dőlt el: a termelés során nem fogy-e el több hagyományos üzemanyag, mint amennyi a zöldüzemanyag által megspórolható.

Beszélgetés Elek Márton formatervezővel, a Geppetto Design Stúdió vezetőjével antropos.hu 04.22.

A Geppetto Design Stúdiót Elek Márton és Elek Máté alapította 1996-ban, a családi vállalkozás mára Magyarország egyik legfontosabb designstúdiójává nőtte ki magát. A Gepetto termékeken a végiggondoltság, egyszerűség, célszerűség és a lényegre való törekvés érződik. Egyedi, jó minőségű design bútoraikat és tárgyaikat elérhető áron kínálják vásárlóiknak. Elek Márton formatervezővel a design szerepéről, a magyar társadalom és a design kapcsolatáról, valamint a Gepetto Design Stúdió terveiről beszélgettünk...
A viszonylag hosszabb beszélgetés teljes szövege a fenti kapcsolóról érhető el.

Simonyi Károly, a soproni egyetem oktatója kisalfold.hu 04.21.

Az űrturista, Charles Simonyi édesapja, Simonyi Károly (1916-2001) professzor a soproni egyetemen is oktatott, sőt: az ő nevéhez - és soproni csoportjához - fűződik az első hazai atommag-reakció létrehozása.
Hazánkban elsőként Simonyi Károly professzor, az űrturista édesapja végzett atommag-átalakítást, mégpedig a soproni egyetem főépületének második emeleti fizikai laboratóriumában. Munkájáért 1952-ben Kossuth-díjjal tüntették ki Ezt a gyorsítót aztán alighogy felépítették, már le is szerelték s vitték Budapestre. A Központi Fizikai Kutatóintézetben állították fel újra, alapkutatásokat végeztek vele.
Simonyi Károly professzor életútjáról, soproni munkásságáról  a Nyugat-Magyarországi Egyetem mestertanára, Szemerey Tamás szerkesztett kiadványt, amely 2005-ben jelent meg A faipari kar nagyjai sorozat 6. köteteként.

Zöld forrás pályázat nyertesei magyarorszag.hu 04.17.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a zöld társadalmi szervezetek környezet - és természetvédelmi célú programjainak támogatására tavaly decemberben meghirdette a 2007. évre is a Zöld Forrás Pályázatot. A civilek összesen 103 850 000 forintra pályázhattak. A pályázati felhívás 3 fő témakört tartalmazott: a Nemzeti Környezetvédelmi Program megvalósulását segítő civil kezdeményezések, a környezeti nevelés, valamint klímaváltozással kapcsolatos hazai tennivalók. A 3 fő célra mindösszesen 475 db pályázat érkezett, mely 535 db programot tartalmazott (egy pályázatban több program is szerepelhetett). A nyertesek, témáik és az elnyert pénzek listája 3 excel táblában letölthető a KvVM honlapjáról.

Új faüzem Szolyván (Kárpátalja) karpatinfo.net 04.17.

Szolyván a volt vasbetonelem-gyár átalakított és felújított üzemcsarnokában egy éve bükkfából gyártanak furnérlapokat, melyek iránt nagy a kereslet a hazai bútoripar részéről. A furnérlapokra sok megrendelés érkezik külföldről is. A két legnagyobb külhoni vásárló Spanyolország és az Egyesült Államok. Az Alef Kft. által működtetett furnérgyártó üzemben korszerű olasz gépeken folyik a termelés. A bővítési terv keretében még az idén felszerelik és beindítják a faforgácslemez-gyártó gépsort is.

Az év belsőépítésze 2006: Rádóczy (f) László és Tolnai Zsolt István epulettar.hu 04.15.

A Laki Péter által, 1998-ban alapított "Az év belsőépítésze" díjat Rádóczy (f) László és Tolnai Zsolt István, okleveles tervezőművészek érdemelték ki idén. A díjazottak, az aranyozott bronz emlékplakett mellett, átvehették az alapítótól, Laki Pétertől az egymillió forintos jutalmat is.
Az immár kilencedik alkalommal odaítélt elismerést március 21-én, szerdán vették át a kitüntetettek dr. Finta Józseftől, a zsűri elnökétől és Laki Pétertől, a LAKI Zrt. elnök-vezérigazgatójától a Mezőgazdasági Múzeumban rendezett ünnepségen. "Az év belsőépítésze" kitűntető címet a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata évente ítéli oda az általa kiemelkedőnek tartott, különleges tervezői értékkel bíró belsőépítészeti munka tervezőjének.
A hivatkozott cikk részletesen bemutatja a két tervezőt, díjazott és további munkáikat.

Közép-Dunántúli Bioenergetikai Klaszter alakult naplo-online.hu 04.13.

Devecser önkormányzatának támogatásával az Agrár Innovációs Szövetség másfél éves előkészületeinek eredményeként április 11-én megtartották a devecseri művelődési házban a Közép-dunántúli Bioenergetikai Klaszter alapító közgyűlését. Az alakuló közgyűlésen a klaszter mellett három termelői csoportot is alakítottak, amelyek összefogják a régió azon agrárvállalkozóit, termelőit, akik a bioüzemanyagok, a biogáz és a Bakonyi Erőmű Zrt. növényi nyersanyagainak termesztésével kívánnak foglalkozni. Hosszabb távon évente legalább 100 ezer tonna tűzifát lesznek képesek kiváltani az általuk termesztett különféle energianövényekkel.

2006. jó év volt a Bakonyerdő Zrt-nél naplo-online.hu 04.10.

Fennállása legmagasabb árbevételét érte el a pápai Bakonyerdő Zrt., amely több év után ismét nyereséget tud felmutatni. Rekordévet zárt a pápai Bakonyerdő Zrt., a társaság tavalyi árbevétele 7,2 milliárd forint volt, az adózás előtti eredményük pedig 210 millió forint. Horváth László vezérigazgató kijelentette, nincs megállás, erre az évre mindkét területen tíz százalék körüli növekedést céloztak meg. Ha számba veszük az egyes ágazatokat, látható, mindegyik eredményesen működött tavaly. A fakitermelést nagyon nagy árbevétellel zárták. Az erdőművelés során folytatták a költségtakarékos gazdálkodást. A parkettagyárukat több évvel ezelőtt el akarták adni, aztán mégis a fejlesztések mellett döntöttek. Horváth László örömmel mondta, bejöttek a zalahalápi fejlesztések, a lock parketta bevezetése beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ezzel az új termékkel alig tudták kielégíteni a keresletet.
A jó gazdálkodásuk eredményeként lehetőségük nyílt arra, hogy a zrt. tulajdonában lévő lerobbant pápai székházukat átépítsék. Év elejére elkészültek a tervek, a felújítási munkák márciusban elkezdődtek. A két műemlék jellegű utcai frontfal kivételével minden megváltozik az épületen. A házban három szintet - pince, földszint, tetőtér - alakítanak ki, minden infrastruktúrát kicserélnek. Az épületben egy kiállítótermet is létrehoznak, melyben a Bakony természeti értékeit fogják bemutatni. A beruházás mintegy 300 millió forintba kerül. Az átadási határidő december 31.

Magyar Gazdaságért Díjat kapott Fekete Lajos, a FALCO Zrt. vezérigazgatója vasnepe.hu 04.07.

Fekete Lajos a rendszerváltás után lett az akkoriban nagyon is mély hullámvölgyben lévő Falco Forgácslapgyártó vezérigazgatója. Racionális lépéseinek köszönhetően a cég végül megmenekült, s mára a térség legjelentősebb faipari vállalkozásává nőtte ki magát.
Fekete Lajosnak két hete Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter személyesen hozta el Szombathelyre a gazdaság területén adható legrangosabb honi kitüntetést, a Magyar Gazdaságért Díjat. A Falco Forgácslapgyártó Zrt. vezérigazgatója nem várt kitüntetést a munkájáért, azért persze jólesett számára az elismerés. Fekete Lajos a díjátadáson még annyit mondott: az elmúlt évtizedekben semmi mást nem tett, csak az elveit - például, hogy a gazdaság fejlettsége a társadalom más területeire is pozitív kisugárzással van - követve dolgozott a magyar ipar fellendítésén.
A cikk részletesen ismerteti Fekete Lajos életútját, eredményeit.

Padlóburkolókra koncentrál a Graboplast, a tapétagyártást leállítja vg.hu 03.05. , gyor-online.hu 03.05.

Az 2007. második felétől megszünteti tapétagyártását a Graboplast Zrt. A társaság a stratégiai termékeire - így a Kecskeméten készülő lakossági parkettára, a Tatabányán gyártott lakossági padlóra, valamint a Győrben előállított speciális padlókra - kíván koncentrálni.
A Graboplast Padlógyártó Zrt. 20 Md Ft árbevétellel és 2 Md Ft üzemi eredménnyel zárta 2006-ot. Forgalma 20%-kal, eredménye pedig 80%-kal haladta meg a 2005. évit. A termelés 93%-a export. A növekedést a padlóburkolók hozták.
A speciális padlók - járműipari, intézményi és sportcélú - értékesítésének növekedése 2006-ban 40% volt, a parkettáké pedig 43%. Mivel 2006-ban a kecskeméti parkettagyárban jelentős kapacitásbővítést hajtottak végre, ezért a parkettatermelés további növelésére megvan a lehetőség. Ugyanakkor a speciális padlóknál már a termelési erőforrások felső határához érkeztek, ezért ebben az évben dönteniük kell arról, hogy győri gyárukban fejlesszék kapacitásaikat, vagy akvizícióval teremtsék meg a növekedés feltételeit.
Jancsó Péter elnök-vezérigazgató szerint 2007-ben legalább 10%-ot meghaladó további forgalom- és eredménynövekedéssel számolnak. A 2007. évi tervek között a tapétagyártás már említett júniusi megszüntetése mellett a nyár végére a Kecskeméten működő parkettagyárában korszerű energiaközpontot létesít a cég.

DESZKA díjak deol.hu 03.02.

Nos itt faiparról vagy erdészetről nincs szó, a DESZKA a Debreceni Színházi kerekasztal, amely egy teljes hétig kínálta a hazai kortárs drámatermés legjavát a Csokonai Színház szervezésében. Bár a fesztivál nem versenyjellegű volt, az Ady Endre Gimnázium drámatagozatos diákjaiból álló zsűri mégis kiosztott néhány díjat. A FATÁJ olvasói számára ezek közül néhánynak az elnevezése kelthet érdeklődést: Mester Gerenda Díj, Székláb Díj, Kereplő Díj, Totemoszlop Díj, Deszkapalló Díj, Raklap Díj, Kerekerdő Díj. Hogy pontosan ki miért kapta e díjakat, elolvasható a a fenti kapcsoló segítségével.

Erdészek a vasúti személyszállítás piacán mfor.hu 02.27.

Február 26-án két térségi vasúttársaság is megkapta a személyszállítási engedélyt a Magyar Vasúti Hivataltól, azaz - az áruszállítás után - a vasúti személyszállításban is megkezdődött az átállás a többszereplős piaci modellre. A döntés azért is jelentős, mert a közszolgáltatási szerződés kötésének joga ezentúl már nem csak a MÁV-ot és a GYSEV-et illeti meg, amit az erdei vasutak szeretnének is kihasználni. A két kedvezményezett cég: az ÉSZAKERDŐ Zrt. és a MECSEKRDŐ Zrt. (Rövid időn belül újabb társaságok részesülhetnek ebben a kegyben, hiszen további nyolc cég engedélyezési eljárása már folyamatban van.)
Mátrai Imre az Északerdő Zrt. által működtetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) üzemi igazgatója kiemelte: bár a közszolgáltatásért járó állami pénzek természetesen jól jönnének a társaságnak, ehhez azonban megfelelő jogi háttérre és újabb beruházásokra lenne szükség. Márpedig a LÁEV árbevétele relatív alacsony, és összességében - még a FVM-től kapott üzemeltetési támogatás ellenére is - évi hat-hét millió forintos veszteséggel üzemel, emlékeztetett az igazgató.
Az engedélyhez jutott társaságok közül az Északerdő Zrt. üzemelteti a jelentősebb szakaszokat. A 24,5 kilométer hosszú LÁEV-en az elmúlt öt évben mindig 200 ezer felett volt az utaslétszám, a csúcsot pedig 2005 jelentette 235 ezer utassal. A 7,5 kilométeres Pálházi ÁEV éves szinten 40-50, a Mecsek Erdészeti Zrt. által működtetett Almamelléki ÁÉV pedig 15-20 ezres forgalmat bonyolít. A fenti szakaszokon tehát mintegy 300 ezer ember utazik évente. 

Eredményesek az állami erdészeti Zrt-k vg.hu 02.26.

Az ÁPV Zrt-hez tartozó erdészeti társaságok 2007-ben a tervek szerint 60 milliárd forintos árbevételt, s 2,2 milliárdos adózás előtti eredményt érnek el. A 19 cég - melyek 970 ezer hektár állami erdőt kezelnek - 2007-2009 közötti időszakra vonatkozó üzleti tervét a privatizációs szervezet február közepén fogadta el.

Terjed a könnyűszerkezetes építkezés nol.hu 02.22.

2006-ban mintegy 2000 könnyűszerkezetes ház épült Magyarországon, ami 25%-kal több, mint 2005-ben, mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnökhelyettese. Házanként 20 M Ft-tal számolva ez 40 Md Ft összérték, ami 8 Md Ft-tal több, mint az előző évi. A könnyűszerkezetes házakat építő vállalkozások száma 50-nel 200-ra nőtt, de közülük csak 43-nak van ÉMI engedélye (ÉME). E vállalkozások kemény magja a MAKÉSZ védjegyet használók csoportja, amihez az ÉMI engedélyen túl további vizsgákon is jól kell szerepelni. Ez utóbbi 16 cég építi a hazai könnyűszerkezetes házak 60%-át.
A 2006-ban használatba vett 18 ezer családi háznak 11%-a könnyűszerkezetes, ami már közelíti a nyugat-európai átlagot és messze meghaladja a 90-es évek közepi 3-5%-ot. A beadott építési engedély kérelmek alapján 2007-re 30-40%-kal 2600-2800 elkészült házra bővülhet ez a piac, várhatóan elérve a 15%-os részarányt.

Részeg szarvasok radio.hu 02.20.

Részeg szarvasok veszélyeztetik a kirándulókat a cseh erdőkben. Az erdészeti hivatal szerint a repce- és a répalevelek erjedése okozza a bajt. Az állatok, különösen a dámvadak szeretik ezeket a leveleket és az erjedés során keletkezett etanoltól úgy berúgnak, mint az az ember, aki 15 korsó sört hajtott fel egymás után.

Zöldáram a támogatott ültetvényekből magyarhirlap.hu 02.12.

Az állam az idén is kiemelten támogatja az energiaerdők telepítését, függetlenül az ültetvények környezetre gyakorolt esetleges káros hatásaitól. A környezetvédők a zöldáram kiemelt áron történő átvételét is bírálják, mert a szabályozás a nagy hatásfokú mini áramtermelők helyett a hatalmas erőműveket részesíti előnyben.
(A cikk érdekes szempontokat sorol a nagyok helyett a kis erőművek javára.)

Környezetterhelő biomassza erőmű? greenfo.hu 02.09., magyarhirlap.hu 02.06.

Szabad-e működtetni olyan környezetvédelmet szolgáló beruházást, amely terheli a környezetet? A szombathelyiek szerint nem. Egyre nagyobb a tiltakozás a Vép területén, de a megyeszékhely közelében tervezett biomassza-erőmű ellen. Az ötven megawatt teljesítményű, 34 milliárd forintba kerülő létesítmény döntő részben szalmát, energiafüvet, kukorica- és napraforgószárat hasznosítana, de a helyiek attól félnek, hogy terheli is a környezetet.
A következő években nyolc, a vépihez hasonló biomassza-erőmű építését tervezik. Az első kivitelezését a Zemplénben, Szerencs határában áprilisban már meg is kezdik. Információink szerint ott nincs tiltakozás, az önkormányzat is támogatja a térségfejlesztő beruházást. Még ebben az évben megkezdhetik a bajai és a kalocsai, jövőre pedig a berettyóújfalui, a medgyesegyházai, a zsanai, a bonyhádi és a kaposvár-toponári biomassza-erőmű építését.

Kérdőjelek a pécsi biomassza erőmű fejlesztések körül nol.hu 04.25.

A PannonPower egy 50 és egy 35 MW-os biomassza blokkot tervez építeni. Ezeket már nem erdei fával, hanem gyorsan növő energiaültetvény fájával, illetve szalmával és kukoricaszárral fűtenék. A szalmatüzelésű blokk 17, az energiaültetvény fáját fűtő blokk pedig 13 milliárd forintból megépíthető. (A szalma hamuja korróziót okoz, s a kazánt az agresszív hamu ellen védeni kell, ezért drágább.) A szalmatüzelésű blokk többletbefektetése megtérül, mert a szalma fűtőértéke 40 százalékkal magasabb, mint a fáé. A beruházáshoz meg kell teremteni a biomassza beszállítói hátterét. Az 50 MW-os blokk számára 15-20 ezer hektár ültetvényen lehetne megtermelni a faanyagot, míg a 35 MW-os blokk energiaigényét 10 ezer hektárnyi gabona szalmája elégítené ki.

Braun Attila szerint a támogatási rendszer nem ösztönzi arra az agrárvállalkozásokat, hogy belefogjanak a biomassza termelésbe.
Az energiaerdő a telepítést követő második évben aratható, attól kezdve az ültetvény nyolc esztendőn át kétévente vágható. A vállalkozók azonban a jelenlegi támogatási rendszer mellett nem tudják megelőlegezni az első két év telepítési és művelési költségeit. Braun Attila elmondta, hogy az első két évben hektáronként - a földalapú támogatáson kívül - további 300 ezer forint állami támogatás kellene ahhoz, hogy az agrárvállalkozók a mezőgazdaságban elvárható nyereséget az energiaültetvényeken is elérhessék. Ilyen mértékű támogatásra egyelőre nincs esély, mert - mint azt Németh Imrétől, a Miniszterelnöki Hivatal fejlesztéspolitikai államtitkárától megtudtuk - az unió jelenleg évi 45 euro támogatást biztosít az energiaerdőt telepítőknek. Ez tíz esztendő alatt a termelők által kívánt támogatás harmadát teszi ki. Kérdés, hogy ilyen mértékű támogatás mellett a hőerőmű talál-e partnereket az energiaerdő-telepítéshez.
Lényegesen kisebb a támogatással lehetne megteremteni a szalmatüzelésű blokk beszállítói bázisát. Jelenleg a gabona és kukoricatermelők a szár 90 százalékát nem hasznosítják. Braun Attila úgy véli, hogy évente hektáronként 10 euró elegendő lenne ahhoz, hogy a termelőket rávegyék, ne szántsák be a gabonaszalmát és a kukorica-szárat, hanem bálázva adják el az erőműnek. Azt, hogy ezt a hektáronkénti 10 eurot elbírja-e az agrárbüdzsé, ma még bizonytalan.

Eladták a PannonPowert vg.hu 02.02.

Az RPG befektetői csoport eladta 85 százalékos részesedését a Pannonpower Holding Zrt.-ben a Dalkia Zrt-nek. Utóbbi a Veolia Environment és a Electricité de France közös tulajdonában álló francia energetikai cég magyarországi leányvállalata. A vételárat nem hozták nyilvánosságra. A Dalkia további 14,9 százalékot is vásárolt kisbefeketőktől.
Az RPG a veszteséges, rossz hatékonyságú pécsi erőműből hatékony és jövedelmező, tiszta és megújuló erőforrásokat felhasználó hő- és villamos energia termelő céget hozott létre, mielőtt eladta volna. A Pannonpower éves forgalma elérte a 85 millió dollárt.

mfor.hu 02.12.
A Dalkia Energia Zrt. a következő években komoly fejlesztéseket tervez a Pannonpower Holding Zrt.-nél a megújuló energiaforrások területén - közölte Patrick Labat, a Dalkia francia vezérigazgatója a Pannonpower megvásárlásáról tartott sajtótájékoztatón. Az anyavállalat támogatja a pécsi erőművet működtető társaság biomassza-hasznosítási tevékenységének folytatását, az ezzel kapcsolatos beruházásokat, a blokkok jövőbeni tüzelőanyag-ellátásához szükséges energiaültetvény-programot. Sőt, szorgalmazza a környék geotermikus energiájának hasznosítását is.
Somosi László, a Pannonpower elnök-vezérigazgatója arról szólt, hogy a pécsi erőműben mintegy 30 milliárd forintból a meglévő kettő mellett további két új biomassza-blokk üzembe helyezését tervezik, amelyek a még működő két gázüzemű berendezést váltanák fel.

Ökocentrum Gemencen petofinepe.hu 01.14.

A gemenci kisvasút induló állomásának is helyet adó pörbölyi erdészet fejlesztésével egy magas színvonalú ökocentrumot hozott létre a Gemenc Zrt., mondta el Barabás Tibortól, a cég vasúti erdészetének vezetője. A beruházással 690 négyzetméteres fogadóépületet alakítottunk ki, mely nemcsak váróteremként működik. A boltban a tájegységgel, az erdővel kapcsolatos ajándéktárgyakat is árulnak majd, tette hozzá.
A kisvasút közelében újdonság a botanikus kert, valamint szintén a közelben található a vadaspark is.

Fejlesztések a Mecsextrém Kalandparkban helyilapok.hu 01.24.

Az előzetes terveknek megfelelően folyamatosan fejleszti a Mecsextrém Parkot a Mecseki Erdészeti Zrt. Mint azt a park vezetőjétől megtudtuk, jelenleg egy nyári bob-pálya kialakításán dolgoznak, épül az új irodaépület, egy étterem -büfé komplexum, s ha az idei beruházásokra szánt 250 millió forintos keretbe még belefér, akkor más élmény-eszközök fejlesztésére is sor kerül. 
Dr. Tihanyi Pál azt is elmondta, hogy az említett építkezések miatt a téli hónapokban a nagyközönség nem látogathatja a parkot - bár érdeklődők most is akadnak szép számmal.
Kiegészítés a hírhez: a nyári bob pálya május 18-án nyit. A száguldás élményét még izgalmasabbá teszi a környezet: az erdőben, szakadékok, patakok, fák és bokrok felett siklanak majd a kocsik. A kétszemélyes autók akár 40 km/h sebességgel is roboghatnak a hat csőből álló, körülbelül egy km hosszú pályán.

100 éves lenne Winkler Oszkár kisalfold.hu 01-20.

Ha élne, január 19-én lett volna százéves dr. Winkler Oszkár (1907-1984) építész, a soproni egyetem egykori professzora, a faipari mérnöki kar néhai dékánja. A Nyugat-Magyarországi Egyetemen ebből az alkalomból megemlékezést tartottak a híres soproni származású professzorról, aki hosszú időn keresztül töltötte be Sopron főépítészi posztját is. A megemlékezés Winkler Oszkár mellszobrának - mely Kutas László szobrászművész alkotása - megkoszorúzásával ért véget.

Természetvédelmi Informatikai rendszert épít az Albacomp a Nemzeti Parkoknak

sg.hu 2007.04.20. , hvg.hu 2007.04.19. , vg.hu 2007.04.19. , index.hu 2007.04.19.
A Természetvédelmi Informatikai Rendszer (TIR) kiépítése szeptemberben fejeződik be - tájékoztatta a KvVM április 19-én közleményben az MTI-t. A rendszer fejlesztése EU támogatással 2004-ben kezdődött meg, a program költségvetése 500 M Ft. A rendszer fejlesztését az Albacomp végzi. Az információs rendszer segíti a természeti értékek nyilvántartását, a stratégia tervezést, a Natura 2000 területek állapotának nyomon követését, a kutatásokat, a védetté nyilvánítási folyamatokat, a kárelhárítást és az oktatást. A rendszer hivatott biztosítani a természetvédelmi döntések szakmai megalapozását, az ország természeti állapotának jellemzését, az EU csatlakozással járó természetvédelmi irányelvek előírásainak teljesítését.
Persányi Miklós négy éves miniszteri tevékenységét összegző beszámolóján ismertette a többek között a fentieket is.

hirado.hu 2007. január 2. , mfor.hu 2006.12.27.
A TIR, a Természetvédelmi Információs Rendszer a Nemzeti Parkok munkáját fogja segíteni. Adatokat szolgáltat a természet- és tájvédelmi tervek készítéséhez. TAR: Természeti Törzsadat Alapnyilvántartó Rendszer. OKIR: Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer. Projectérték: 176 M Ft. Projectzárás: 2007. szeptember. (Tehát a TIR az OKIR része és a TAR alapján működik. A KvVM-ben a TIR központ fogja össze.)
A TIR segíti a természeti értékek nyilvántartását, a stratégia tervezést, a Natura 2000 területek állapotának nyomon követését, a kutatásokat, a védetté nyilvánítási folyamatokat, a kárelhárítást és az oktatást. A TIR hivatott biztosítani a természetvédelmi döntések szakmai megalapozását, az ország természeti állapotának jellemzését, az EU csatlakozással járó természetvédelmi irányelvek előírásainak teljesítését.

kvvm.hu 2004.10.06.
Az ügy előzménye: a rendszer létrehozásának szándékát a KvVM-ban már 2004.10.6-án bejelentették.

Szemlézte: MM

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.