FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-05-15

Oroszország a hengeresfára exportvám bevezetését tervezi, ami nagy gond a finneknek

EUROMETRIAz EUROMETRI online és nyomtatott magazint finnek alapították 2001-ben és a Balti tenger országainak EU témáival foglalkozik. Éveken át csak finnül, de a 2006. évi 5. számtól - mert akkor Finnország volt az EU elnöke - már angolul is megjelennek cikkeik. Mindenféle témával foglalkoznak. Finnország nagy erdősültsége és jelentős faipara miatt azonban a hasonló lapokhoz képest itt minket érdeklő "fás" hír is szerepel. Az alábbi két cikk kivonata a 2007. évi 1. , május 11-én megjelent lapszámból:

Exportvám lesz az orosz hengeresfa exportra?

A bevezetni tervezett exportvámról tarifa tárgyalások vannak folyamatban az EU és Oroszország között. A WTO szellemével az elképzelés nincs összhangban. A szándék komolyságát azonban jelzi, hogy a finn faipar alaposan vizsgálja ezt a veszélyt, hiszen az általuk felhasznált összes faalapanyag 1/5-e volt import, aminek 80% pedig orosz 2005-ben. Az orosz kormányzati tervek szerint az exportvám annak bevezetése elején nem vonatkozna a 15 cm-nél kisebb átmérőjű nyír papírfa-rostfára. Ez az átmérő szerinti elválasztás azonban jelentős többletköltség és munkatöbblet lenne, sőt gyakorlatilag megoldhatatlan.
A 2007. július elején bevezetni tervezett vám két további lépésben emelkedne: 2008. áprilisától legalább 15 Euro/m3, 2009. elejétől pedig legalább 50 Euro/m3 lenne a mértéke, ami Finnország orosz faimportját gyakorlatilag megállítaná. Most Finnország főleg nyírt importál Oroszországból és ezt cellulóz gyártására használják.
A finn papíripar a fenti problémát - ha bekövetkezik - dél-amerikai fa és cellulóz importjával oldhatja meg, különben a finn papírgyártás jelentősen visszaesne. Ha sikerül is az alapanyag ellátást más csatornákon megoldani, még akkor is le kellhet majd állítani egyes papírgyárakat.
A teljes eredeti cikk angolul.

Ugyanebben a lapszámban a következő cikk háttérelemzést ad a fentiekhez. Az orosz faimport lehetséges kiesését cellulóz importtal a papírgyárak részére lehet ugyan pótolni, de a fűrészüzemek gondját ez nem oldja meg. Így nagy szükség lenne a finn fakitermelés növelésére, amihez elsősorban a finn erdők 2/3-át birtokló magántulajdonosokat kell tudni megmozdítani. A finn erdők évi növedéke 100 millió m3, de ennek csak felét termelik ki, így van bőven tartalék, hogy a hazai erdőkből több fa származhasson a hazai iparnak.
A probléma komolyságát jelzi, hogy a Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium államtitkári vezetéssel külön akciócsoportot hozott létre a várható következmények feltárására, elemzésére. A Finn Faipari Szövetség azt várja az államtól, hogy tegyen intézkedéseket a megfelelő hazai faellátás érdekében, miközben a faipar is keresi a maga kiútját.
Oroszország 2004-ben jelentkezett WTO tagságra, mely szervezet elveivel a fenti vám nem egyzeztethető össze. Májusban az EU-Oroszország találkozón Szamarában ez is téma lesz.
Ellentmondásos, hogy a nyír papírfával Oroszország nem tud mit kezdeni - a finnek szerint - ezért az export vám értelmetlen. A hivatalos magyarázat szerint a cél az alapanyag export helyett az oroszországi ipar és hozzáadott érték fejlesztése, növelése. Igaz, sok finn cég hozott létre már fűrészüzemet Oroszországban, de a cellulóz és papír gyártás tőkeigénye ehhez képest sokkal nagyobb és a beruházásokat nem lehet a cégekre erőltetni, ez nem így működik - mondta Andreas Portin a Finn Faipari Szövetség részéről.
Az export vám miatti bizonytalanság miatt mindenki kivár tervezett beruházásaival.

Kivonatolta: MM

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.