FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-05-08

ENSZ Fabizottság: Fakereskedelmi távoktatás, Elemzések közép és hosszútávra

UNECE-TIM

Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság Fabizottságának honlapja: www.unece.org/trade/timber. Itt újdonság a fakereskedelmi távoktatás oldala és "örökzöld" a közép és hosszútávú elemzések gyűjteménye. Meg persze sok egyéb is megtalálható, de maradjunk most ennél a kettőnél. (A Forestry szó itt a logo-ban ne tévesszen meg senkit, a Fabizottság az erdőleltáron és más erdészeti ügyeken túl a fatermékek, fapiacok elemző testülete.)

Fatermékek értékesítésének távoktatása:
A faértékesítés távoktatási tanfolyamok gyűjteménye az értékesítés 4 P-je köré gyűjti az oktatási programokat. A 4P persze angol szavak alapján: Product (termék), Price (ár), Place (hely) és Promotion (hirdetés). Ezen alapigazság után a honlap zömében amerikai, illetve egy-egy angol, ír, kanadai és finn oktatási helyre kalauzol el, ahol faértékesítés és kapcsolódó témák tanulásához távoktatási modulokat lehet vásárolni, majd letölteni. A Fabizottság honlapján ez viszonylag új, 2007. elején készült gyűjtemény.
Ugyanakkor ezen a gyűjtőlapon jó kapcsológyűjtemény van 25 témába vágó szakfolyóirathoz is. (Szinte mind észak-amerikai.)

A közép- és hosszútávú fapiaci elemzések és prognózisok készítése a Fabizottság egyik legfontosabb tevékenysége. Ráadásul ezek (a tagországok finanszírozása alapján) bárkinek bármikor díjmentesen hozzáférhetőek. A két legfrissebb jelentés az alábbi:
Az európai fagazdaság kilátásai 1960-2000-2020. Az Európau fagazdaság kilátásai 1960-2000-2020 (256 oldal, 2,65 MB), mely sok egyéb téma mellett a www.unece.org/trade/timber/WorkArea3.html lapról érhető el. A tanulmány angol rövidítése: EFSOS és ezt a legutóbbi hosszútávú elemzést 2005. márciusában tették közzé. Ilyen tanulmányt általában 10 évente készít a Fabizottság titkársága. (Az előző 1996-ban készült ETTS V. néven.) A tanulmány terjedelme és jellege szerint azt itt néhány mondatban összefoglalni nem lehet, bőséges adatháttere és módszertana miatt is alapos tanulmányozásra érdemes. Elemzi a hengeresfa, a fűrészárú, a falemezek, cellulóz-papír és az erdő nem-fa hasznainak keresletét és kínálatát. Vizsgálja az energia, a környezeti ügyek és a kereskedelem-politika hatásait, továbbá javaslatokat fogalmaz meg a döntéshozóknak.
A rövidtávú elemzések kiindulópontja: www.unece.org/trade/timber/WorkArea1.html , melyen belül különösen a Fatermékek éves piacelemzése az érdekes , ebben a legfrissebb a 2005-2006. évre szóló, mely 2006. júniusában készült és vezetői összefoglalója 15 oldal. Ugyanakkor figyelmet érdemel a Rrövidtávú piaci kilátások kapcsoló is, ahol a 2006-2007-re vonatkozó megállapítások kb 5 oldal terjedelműek a Fabizottság 2006. október 10-i ülése alapján.

E legutóbbi megállapításokból csak egy jelenséget ragadok ki az alábbiakban:

Kína hatása az ENSZ EGB térség piacaira:
Kína válik a világ legnagyobb faexportőrévé.
Kína az USA után a második legnagyobb faimportőr.
Kína a legnagyobb fenyő és lombos rönk importőr.
Orosz szakértők szerint a Kínába az exportált (statisztikában látható) 19 millió m3-en felül Távol-Kelet-Oroszországból jelentős mennyiségű illegális fakitermelésből származó fa is jut.
Kínában kormányzati segítséggel óriási mértékben bővül a fafeldolgozó kapacitás, valamint a szükséges kereskedelmi infrastruktúra.
Kína bútor exportja évi több mint 33%-os tempóban növekszik.
Kína az USA legfőbb bútor szállítója, aminek következtében változik az USA iparszerkezete.
A kínai fatermékek alacsony árszintje kereskedelmi vitákhoz vezet.
Az ENSZ EGB térség vállalatai vagy hasznot húznak a kínai kereskedésből, vagy ésszerűsítik tevékenységüket.

MM

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.