FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-05-07

FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia 2007. április

A FAGOSZ 2007. április 24-én tartotta 32. Faipari és Fakereskedelmi Konferenciáját. Az esemény részletes programja a Szövetség honlapján: www.fagosz.hu az Események menü alatt található, a résztvevők listájával. A FAkonferenciák hosszú sorában először hallhattunk makrogazdasági elemzést:

Némethné Pál Katalin, a GKI ipari kutatásvezetője "Európa gazdasági tendenciái és ebben Magyarország fejlődése és lehetőségei idén és a közeli években, különös tekintettel a fafelhasználást befolyásoló folyamatokra" címmel. FAkonferencia Makrogazdasági elemzés (844 kB)
Az előadást jól egészítette ki a minden résztvevőnek átadott, a FAkonferenciákon már megszokott összetételű Gazdaságelemzés, amely a fafeldolgozóipar és a bútoripar szakágazati mélységében is tartalmazott adatokat és tendenciákat, illetve azok értékelését. 32. FAkonferencia gazdaságelemzése (577 kB)

A szünet utáni második blokkban Fekete Lajos, a FALCO vezérigazgatója, Horváth Ferenc, a Zalaerdő Zrt. termelési igazgatója, Somogyi Imre a Bakonyerdő Zrt. gyáregység igazgatója és Mihucz György az ÚFA Bt. cégvezetője kerekasztal beszélgetést tartottak a fapiaci tendenciákról.

Fekete Lajos kiemelte a faipar és az erdőgazdálkodás egymásrautaltságát, majd elsősorban a faellátással foglalkozott. A közelmúltban elsősorban az a fa jutott az erőművekbe, ami nem ment exportra. A nagyerőművek fatüzelése már nem növekszik, mert az ehhez szükséges további állami támogatást már nem kapják meg. A változás 2006. márciusában indult. Akkor olyan mértékű volt a fahiány, hogy egyes lemezgyárak Európában le kellett álljanak alapanyag hiányában. (Nem csak magyar, egész európai jelenségről van szó. Magyar gyáraknak szerencsére alapanyag hiány miatt nem kellett leállniuk. Ugyanakkor termékváltás és technológiacsere miatt épp tavaly májusban állította le nedves farostlemez termelését a Kronospan-Mofa Kft.; a HDF gyártással pedig idén júniusban indulnak.) A falemez ára megemelkedett, majd ezt követően a hengeresfa ára is növekedésnek indult. Ez utóbbi az erőműveknek már kezdett sok lenni. Maga részéről arra számított, hogy a FALCO 2007. március végéig fog tudni kitartani és akkor ők is kénytelenek lesznek elegendő fa hiányában leállni, de idén februárban hirtelen minden megfordult. Sőt egész Európában a falemez és cellulóz gyárak mindegyike fatöbblettel küzd. Enyhe volt a tél, a pellet "őrület" visszafordult. Most arra számít, hogy ősz végéig sok lesz a fa. A korábban elért kedvező faárak mellett a kisebb szállítók is megmozdultak. A nagy fűrészüzemek (ismét Európa egészéről van szó, sok nagy fenyő fűrészüzemmel is) tele vannak rönkkel. Mindeközben emelkedett a vegyianyag és az energia ára is. Mára a falemezek iránti jó kereslet hatására míg korábban 80€-ért házhoz vitték az árut, addig mára 140€ alatt nem nagyon lehet lapot kani, natúr lap pedig alig van a piacon.
Horváth Ferenc szerint is valamennyiünket meglepett a 2006. év. A 2005-06-os tél hatásaival sokan nem számoltak. A sok hó miatt Ausztriában pl. a szokásos mennyiségnek csak 40%-át tudták kitermelni, aminek következtében a fűrészüzemekben is kevesebb faeselék és fűrészpor keletkezett, a nagy hideg pedig megemelte a tűzifa iránti keresletet. 2006. nyarán szinte nem volt fa a piacon, az árak felugrottak. Mikor az időjárás engedte, csak akkor lehetett kezdeni a termelést az erdőben. Az erőművek elérték azt az árszintet, ami felett már nem érte meg nekik fát vásárolniuk. Időközben Ausztriában is sorra épültek a fára alapozott erőművek, azonban ezek nem hengeresfát, hanem a mi fogalmaink szerinti vágástéri apadékot égetnek, amit a szállítók az erdőn aprítanak. A vágástéri anyagból erdei apríték termelése kezd egyre gazdaságosabbá válni.
Ugyanakkor a kínálat bővülésével az eddigi kb. 90€-s vételárat az osztrák vevők kezdik lefele vinni. A tűzifa kereslet szinte megszűnt, most a sarangoltfa piacot az ipar tartja fenn. A korábbi lemezipari pánik részeként e cégek távoli vidékekről nagy tételben rendeltek Pinus radiata és eukaliptusz anyagot, mely nagy megrendeléseik hajón mostanra érkeznek meg és éppen "ütköznek" az erdei többlet kínálattal. Mindezt még színezik a viharkárok hatásai.
Szerinte őszre enyhén növekvő lesz a kereslet, normál árstruktúrával.
Nem látható még pontosan azonban, hogy mi lesz a hatása a hazai Erdőtörvény 2008-tól várható változásának, melyre miniszteri ígéret van. E szerint 2008-tól megszűnik az erdőfenntartási járulék fizetési kötelezettség, mely az idén még fennáll. Ugyanakkor megszűnik az évtizedek óta megszokott nemzeti erdőfenntartási támogatás is, mely az idén még - a költségvetési törvény alapján - elvileg járna, de nem jut: az agrártámogatási miniszteri rendeletből ez a sor kimaradt. Tehát őszre új számtan lesz: az 1000-1700 Ft/m3-nyi tőár ismeretében nagy kérdés, hogy az erdőgazdálkodók mit termelnek le még az idén, és mi az a mennyiség, amit áttolnak 2008-ra. Ebből akár megint ellátási zavar is lehet majd.
Somogyi Imre véleménye szerint a mostani siker fafaj, a tölgy kereslete és ára is csökkeni fog. Nagy örömmel venné, ha a bükk kereslete javulna. Mára a rönk és a fűrészáru ára közti rés már egészen csekély. A mostani jó kereslet hatására sok fűrész(üzem) indult újra, azonban ezekre sok esetben a "garázstechnika" jellemző. Sőt általában a hazai fűrészüzemekről elmondható, hogy azok technikailag nem eléggé fejlettek, hisz az említett csekély haszonrés jelentős beruházást nem tesz lehetővé. Az államiak még csak kapnak tőkeemelést, de a magánosok nagy beruházást - amire szükség lenne - nem bírnak megfinanszírozni. A lényeg a hatékonyság, az egy főre jutó termelési érték. A Franciavágási Fűrészüzemben, melyet irányít, a létszám 4 éve folyamatosan csökken (2003:270, 2004:245, 2005:170, 2006:140), miközben az árbevétel megduplázódott; azonban még ezzel is elmaradnak a nyugati hatékonyságtól.
Mihucz György a fapiacot a lemezrönk szempontjából vizsgálta. Ők az összes fakitermelésnek 5-10-talán15-legfeljebb20%-ra számíthatnak. Az a különös tapasztalatuk van, hogy a tűzifa ára akár alacsony, akár magas, a lemezrönkkért mindig sokat kérnek az eladók. A lemezrönk ára folyamatosan emelkedik. Ezért meg kellett keresniük azokat a megállapodási és átvételi megoldásokat melyek segítségével az eladó és ők, a vevő is megtalálhatják számításukat. Ehhez az Egeredő volt először partner, ahol közösen dolgozták azokat a hossztolási megoldásokat, amivel a legjobb értékkihozatalt lehet elérni. Tulajdonképpen teljesen egyedi, saját átvételi módszereket alakítottak ki.
Ugyanennek párjaként a furnér előállításban neki kell nagyon pontosan a vevő igényeihez igazodnia. Nagyon szoros határidőkkel és a vevői igényre méretre szabva gyártanak, ami alapján csekély áremelkedést érhetnek el 2007-ben.

A konferencia plenáris, előadási szakasza után a megszokott körülmények között folytatódtak a két és több oldalú üzleti és baráti beszélgetések, melyek egy része aznap még nem fejeződött be.

MM

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.