FATÁJ nyitólap

FATÁJ archívum:
FATÁJ 2012.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2011.
  Jan-Már, Ápr-Jún,
  Júl-Sze, Okt-Dec
FATÁJ 2010.
FATÁJ 2009.
FATÁJ 2008.
FATÁJ 2007.
A régebbi megjelenéssel:
FATÁJ 2006.
FATÁJ 2005.

 

Legyen a FATÁJ a kezdőlapom!
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
CEI-Bois
Eur.Faip.Szöv.
a FAGOSZ
1992-től tagja.

 

 

 

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

2007-05-05

Kuny Domokos az iparos esete a hatóságokkal

Ki volt az a Kuny Domokos, akiről utcát neveztek el?

Kuny Domokos az első budai fajanszgyár megalapítója volt. Kis üzemét a mai Krisztina-körút 111. számú telkén építette fel 1784-ben. Egy ideig jól ment sora. A pesti vásáron, amely akkoriban fölért a lipcseivel is, 1787-ben például 20 000 forintot forgalmazott. A napóleoni háborúk azonban válságba sodorták a kerámiagyárakat, mert a máz előállításához szükséges ólom és ón nem volt beszerezhető. Kuny ezek pótlására újfajta mázat talált fel, melyet bemutatott a helytartóságnak. Itt azonban rosszul vegyelemezték és az egészségre ártalmasnak minősítették. Kuny gyárát zár alá helyezték. A mester egy szörnyű éjszakán elkeseredésében egész raktárát összezúzta, így lett vége 1810-ben a budai kerámiának.
Ennek a tragikus sorsú feltalálónak emlékét idézi ez a Vérmező mellett levő utca.

Forrás: Kíváncsiak Klubja Bélley Pál: Kíváncsiak klubja nyitóoldala, illetve a Magyar Elektronikus Könyvtár, akol ezen túl sok egyéb is megtalálható.

Mindez itt a FATÁJ-ban két okból érdekes: az egészségügyi előírások és az iparosok kapcsolata úgy tűnik régi időkre nyúlik vissza. Meg éppen a fenti úrról elnevezett utcában működik több szakmai szövetség, így a FAGOSZ titkársága is.

Kiegészítés: Mikor ebben az irodaházban a FAGOSZ tanyát vert (1990.) és az utca végi emléktábla alapján akkor megemlítettem édesanyámnak, hogy itt fajanszgyár működött, ő erre azt válaszolta: Most már értem. Ő kertészmérnök, és végzése után az egyik első kertépítő munka, amiben résztvett a Vérmező parkosítása volt. Azelőtt ez mély terület volt, amit a háború után a környező lebombázott épületek sittjével töltöttek fel, ezen kellett parkot teremteniük. Csak kevés föld, még kevesebb humusz jutott a sitt eltakarására: nagyon tartottak tőle, hogy frissen ültetett fák és más növényzet hamarosan kipusztulnak, aminek akkoriban az irányítókra nagyon kellemetlen hatása lett volna. A növények azonban vígan éltek. Úgy tűnik, az Ördög árok vize az idők során sok agyagot hordott ide a budai hegyekből, ebből dolgozhatott Kuny Domokos, illetve ez adta később a vízzáró réteget a sittfeltöltés alá: mintegy óriási "virágedényt" képezve megtartotta a vizet.

MM

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.

Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, kérem hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

 

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu

 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.